Haluisin tietää mahayana-buddhan asennoista ja niiden merkityksistä.

Haluisin tietää mahayana-buddhan asennoista ja niiden merkityksistä.

Vastaus

Pahoittelen kovasti vastauksen viipymistä. Nyt vain kävi niin, etten sitkeänkään verkkokalastuksen ja lähdeaineiston haalimisen jälkeen voi antaa sinulle suoraa selitystä kysymykseesi. Jo siksikin, että Buddhan asentojen tulkinnat vaatisivat rinnalleen selkeitä kuvia.

Ja buddhalainen taide ja sen symboliset tulkinnat vaihtelevat historiallisesti ja alueellisesti – vieläpä hyvinkin paljon. Kun buddhalaisuus aikoinaan lähti leviämään syntysijoiltaan Intiasta muualle Aasiaan, yksi sen menestyksen avaimista oli kyky sulautua osaksi erilaisia kulttuureita ja olemassa olevia uskomuksia. Valaistumisen polku omaksui kullakin alueella vaikuttaneita, varhaisempia käytäntöjä: alkuperäinen buddhalaisuus nivoutui kulttuurisiin jumaluuksiin ja jotkin uskon piirteistä painottuivat sen mukaan, miten ne vastasivat paikallisia tapoja.

Taiteen tarkoitus on nostaa mieleen ja tukea uskonnon ikuisia totuuksia. Siksi erilaisten tyylien kehitys liittyy läheisesti itse buddhalaisuuden historiaan, uskossa tapahtuneisiin muutoksiin. Taiteessakin on siis kaksi merkittävää koulukuntaa: mahayana ja theravada, joista edellinen on pohjoisen Aasian (Korea, Japani, Vietnam, Kiina ja Tiibet) ilmaisutapaa, jälkimmäinen taas liittyy eteläisten ja kaakkoisten kulttuurien taiteeseen.

Niin mahayanan kuin theravadan kuvat ilmaisevat seesteisyyttä ja tyyneyttä; molemmat paljastavat jotain ylimaallista, kuolevaisen heikkouden ja itsekkäiden himojen yläpuolella olevaa.

Selkein ero koulukuntien välillä on siinä, että mahayana painottaa kolmea maailmaa: maallista, taivaallista ja huikean ylimaallista valtakuntaa. Taiteessa tämä näkyy niin, että Buddha esitetään usein irrallaan maallisesta piiristä, lähempänä taivaallista sfääriä, kaikkien merkitysten ylimaallista lähdettä. Siksi pohjoisessa Aasiassa patsaat tyypillisesti asettuvat rentoihin ja rauhallisiin, silti fyysisesti hyvin kontrolloituihin asentoihin. Buddhassa korostetaan nuoruutta, ajan vaatimusten kieltämistä.
Mahayanalaiset kuvat saattavat myös olla kirjaimellisesti yläilmoissa; ne ikään kuin lentävät palatsien korkeassa tilassa.

Tästä eteenpäin voin kuitenkin tarjota vain tarkempia tietoja pulppuavia lähteitä, jotka ehkä vievät sinua syvemmälle buddhalaiseen taiteeseen.

Kirjastoista on saatavilla pari sinulle erinomaisesti sopivaa kirjaa, jotka kertovat koulukuntien ja kulttuuristen alueiden taiteesta – kuvineen ja selityksineen. Vilkaise ihmeessä näitä:
-Fisher, Robert E.: Buddhist art and architecture (Thames and Hudson, cop. 1993). Varsinkin tässä kirjassa on hyvin asiaa kiinalaisesta, japanilaisesta ja korealaisesta Buddha-taiteesta.
-Buddha: radiant awakening (Art Gallery of New South Wales, 2001)

Erityisesti tiibetiläistä taidetta käsittelee tämä lähde:
-Määttänen, Maija: Thangka: Buddhan kuva tiibetiläisessä kulttuurissa (Like, 2001)
Kirja esittelee lähinnä tiibetiläisiä kuvarullia.

Japanin buddhalaisesta kuvamaailmasta on verkossa mainio esitys:
http://www.onmarkproductions.com/html/nyorai.shtml

Helsingin yliopiston kirjastossa olisi ainakin tämä teos:
-Lokesh, Chandra: Buddhism: art and values: a collection of research papers and keynote addresses on the evolution of buddhist art and thought across the lands of Asia (International Academy of Indian Culture and Aditya Prakashan, 2007)

Yliopistokirjastojen yhteisestä tietokannasta Lindasta voit hakea muita buddhalaisesta taiteesta mahdollisesti puhuvia kirjoja ihan perushaun kautta. Naputtele vain hakukenttään kolmen termin ryppäitä, esimerkiksi: japani buddhalaisuus taide, korea buddhalaisuus taide, kiina buddhalaisuus taide…
Lindaan pääset tästä: http://linda.linneanet.fi/F/?func=find-b-0&con_lng=fin&local_base=fin01

Buddhalaiset symbolit, kuten elämän pyörä sekä tietyt Buddhan asennot ja eleet, ovat tärkeitä molemmille koulukunnille. Ainakin näillä sivustoilla on kuvailtu tyypillisiä patsaiden asentoja ja niiden symboliikkaa:
http://www.thebuddhagarden.com/buddha-poses.htm
http://www.ehow.com/about_4574507_meanings-different-buddha-statues.html
http://www.articlesbase.com/meditation-articles/symbolism-of-the-lotus-b...
http://www.statue.com/buddha-statues.html
http://www.allmyanmar.com/new%20allmyanmar.com/Buddha-Statue.htm
http://www.squidoo.com/BuddhaPoses

Tässä vielä erikseen mudrat ja niiden merkitykset:
http://www.lotussculpture.com/mudras.htm
http://www.onmarkproductions.com/html/mudra-japan.shtml
http://www.thebigview.com/buddhism/mudra.html

Muut lähteet:
Snelling, John: Buddhalaisuus (Tammi, 1996)
http://www.xip.fi/taidehistoria/?page_id=24

Kommentit (0)

Vastauksesi