Haluaisin tietoa Thermopylain-taistelusta:-Vahvistettu miesvahvuus...

Haluaisin tietoa Thermopylain-taistelusta:-Vahvistettu miesvahvuus...

Haluaisin tietoa Thermopylain-taistelusta:
-Vahvistettu miesvahvuus spartalaisilla (toisissa lähteissä 300 miestä ja toisissa 1000)
- Kauanko taistelu kesti?
- Mikä oli spartalaisten varustus? Aseet, haarniska ym
- Mitä ilmiantajalle kävi taistelun jälkeen?
- Montako kaatunutta oli persialaisilla?
- Mitä taktiikkaa spartalaiset käyttivät jotta kykenivät moiseen suoritukseen?
- Miten taistelu vaikutti laajemmin alkaneeseen sotaan.( taistelun strateginen merkitys)

Vastaus

Persialaissodissa v. 480 eKr. Thermopylain solassa spartalaiset eliittijoukot tosiaan viivyttivät useita päiviä Kserksesin johtamaa persialaisarmeijaa. Ensin Kserkses odotti neljä päivää paikallaan, jotta hänen sotalaumojensa näkeminen pelottaisi kreikkalaiset lähtemään solasta (tai sitten hän odotti laivastonsa saapumista). Itse taistelu kesti sitten kaksi päivää. Spartalaisia eliittijoukkoja jäi kavalluksen jälkeenkin tuo 300 taistelemaan solaan sekä sen lisäksi n. 1100 boiotialaista. Persialaisiahan väitetään olleen jopa miljoona. Hopliiteilla (raskaimmin aseistetut sotilaat antiikin Kreikassa) oli pään suojana metallipäähine, jossa oli poskisuojukset ja joskus myös nenä- ja niskasuojus. Haarniska oli tehty pronssista ja se suojasi vain vartalon yläosaa (reidet jäivät paljaaksi). Kevyempi suojavarustus oli nahasta tehty mekko, johon oli kiinnitetty metallilevyjä. Jalkoja suojasivat säärisuojukset. Pyöreä pronssinen kilpi oli halkaisijaltaan noin 90 cm. Aseina olivat miekka ja työntökeihäs. (Ks. kuva: http://www.wsoy.fi/koulu/reaali/historia/aika/antiikki/sparta.htm )

Persialaisten kaatuneista ei löytynyt lukua eikä myöskään ilmiantajan kohtalosta. Aluksihan persialaiset rynnistivät solan läpi Attikaan ja myöhemmin polttivat evakuoidun Ateenan, mutta muuten sotaonni ei ollut heidän puolellaan. Myöhemmin persialaiset ajettiin takaisin Aasiaan, ja väitetään että Thermopylain taistelun nostattama henki kreikkalaisissa olisi ollut yhtenä syynä tähän.

Täytyy kuitenkin muistaa, että pääasiallisena lähteenä jälkipolville tästä taistelusta on kreikkalaisen Herodotoksen Historia-teos, eli kyse on hieman yksipuolisesta näkymästä, jossa spartalaisten saavutuksia voidaan ehkä liioitella. Silti kehotan tutustumaan tuohon teokseen, joka löytyy kirjastoista (ks. http://www.helmet.fi ). Jalavan kustantamana on viime vuonna ilmestynyt historiallinen romaani, joka kertoo juuri tästä taistelusta. Sen on kirjoittanut Steven Pressfield ja suomennos on nimeltään Tuliportit. Näistä kumpikaan ei ollut käytettävissäni tätä vastausta kirjoittaessa, joten niistä voi löytyä vastaus muihinkin kysymyksiisi. Muina lähteinä Grimberg: Kansojen historia - Osa 3. Kreikka (WSOY 1980), Historian suursanakirja (WSOY 1998), Encyclopaedia Britannica Online

Kommentit (0)

Vastauksesi