Haluaisin tietää mistä sana "lyhyttavara" on peräisin - siis esim.

Haluaisin tietää mistä sana "lyhyttavara" on peräisin - siis esim.

Haluaisin tietää mistä sana "lyhyttavara" on peräisin - siis esim. lyhyttavarakauppa-sanassa.
Samalla tiedustelin kuinka monta prosenttia suomalaisista enää hallitsee yhdyssanojen käytön (tai: onko asiaa tutkittu) - ärsyynnyn vietävästi päivittäin yhdyssanattomuuteen.... kiitos jo etukäteen!

Vastaus

Asiaa on aikaisemminkin kysytty meiltä. Silloin vastasimme seuraavasti:

Mitä on lyhyttavara? Entä lyhyttavarakauppa?

Nykysuomen sanakirjan mukaan "lyhyttavara on sellaisista pienistä käyttö- ja ylellisyystavaroista käytetty nimitys, joita tavallisesti ei mitata eikä punnita, vaan joita myydään kappaleittain tai tusinoittain. Lyhyttavaroita ovat esim neulat, napit, halvat korut ja laukut." Lyhyttavaraliike on näitä myyvä liike.

Onpa sana aiheuttanut "pohdintaa" palstoillakin:

"Minua on kauan mietityttänyt, että mitä myy lyhyttavarakauppa. Kymmenen sentin viivottimia? Lyhytlahkeisia kalsareita? Mäyräkoiran kumisaappaita? Tai mitä minä sitä ihmettelen, kerrankin jossain kauppa ihan minua varten."

http://sedis.blogspot.com/2004/05/hyv-huomenta-kaikki-kanssameemit.html

Pirkko Leino kirjoittaa kirjassaan Suomen kielioppi (Otava 1999) "Yhdyssanoja ovat aina ne tapaukset, joiden osat ovat substantiiveja ja joiden alkuosa on nominatiivissa ja määrittää jälkiosaa. Erilleen kirjoittamista pidetään näissä tapauksissa alkeellisena virheenä. Luultavasti englannin kielen ja mainosten malli on alkanut hämärtää tämäntyyppistenkin sanojen kirjoitusnormistoa. Kummastakaan ei toki ole suomen kielen kirjoittajan ohjenuoraksi."

Yhdyssanojen käytön vaikeus ja horjuvuus lienee paitsi ihmisten oppimattomuuden myös henkisen laiskuuden syytä. Asiasta ei ole tehty mitään tutkimusta. Mutta aihetta olisi.
Voin lohduttaa, ettet ole yksin yhdyssanattomuuteen (ihana sana!)ärsyyntymisesi kanssa. Taas lainaan nettipalstoilta:

"Ensimmäinen ärsytys tänä vuonna: miksi, oi miksi yhdyssanojen käyttö on joillekin niin kamalan vaikeaa? Lehdestä luettua "karaoke valmiudet". Lukioaikainen äidinkielen openi (joka muuten oli tosi hyvä ja tehokas - ja pidettykin vielä ;) ) sanoisi tuohon että "kahden nominatiivissa olevan peräkkäisen substantiivin kirjoittaminen erikseen on erittäin paha virhe". (Tai jotain sinne päin - onhan lukiovuosista vierähtänyt jo jokunen. Nuo oikeinkirjoitussäännöt ovat muuten vieläkin minulla jossain tallessa, kun ne tuli kirjoitettua vihkoon silloin aikoinaan open sanelusta.) Rapun ilmoitustaululta bongattua: "joulu ja uuden vuoden aaton sauna vuorot". Voi elämä!!"

http://janka.vuodatus.net/blog/archive?m=01&y=2007

"En ymmärrä miksi ihmiset eivät tunnista mikä on yhdyssana ja mikä ei. Roskahan on roska ja vastaus on vastaus. Ei niillä ole mitään tekemistä keskenään ellei kirjoita niitä yhteen.

Mua ei mitkään muut kirjotusvirheet häiritse, mutta nuo yhdyssanafibat.... tekstistä on joskus ihan mahdotonta saada tolkkua kun kaikki on kirjoitettu erikseen.

Terveisin

imarre, joka bongailee tällaisia usein: media kortti, yhteys tiedot, keppi jumppa jne jne"

http://keho.net/keskustelu/naytaviesti/suuri-VITAMIINI-KESKUSTELU-ALKAKO...

Kommentit (0)

Vastauksesi