Haluaisin tietää millainen eläin on alpakka, tutustuin eilen yhdellä tilalla...

Haluaisin tietää millainen eläin on alpakka, tutustuin eilen yhdellä tilalla...

Haluaisin tietää millainen eläin on alpakka, tutustuin eilen yhdellä tilalla Klaukkalassa.
Millälailla viihtyy meillä,syntyvyys ynnä muuta

Vastaus

Alpakka on kamelieläin ja läheistä sukua niin kamelille kuin laamalle, guanakolle ja vikunjalle. Lajit ovat itse asiassa niin läheistä sukua toisilleen, että voivat risteytyäkin keskenään. Tämä hienon villava otus on kotoisin Etelä-Amerikan Andeilta, vanhojen inkavaltakuntien mailta.

Tiettävästi alpakka ei syntyjään vaeltanut vapaana kilometrien korkeudella vuoristoniityillä. Intiaanit nimenomaan jalostivat sen kotieläimekseen jo noin 6000 vuotta sitten. Alpakka onkin kaiketi vanhin tunnettu kotieläin, joka on luotu ihmisen määrätietoisella toiminnalla. Näiden laamaa hieman pienempien ja kevyempien karvakasojen uskotaan polveutuvan villeistä vikunjoista. Alpakan alkuperä ja kesyttäminen on kuitenkin jäänyt niin kauas historian muinaiseen hämärään, että sitä todellakin pidetään omana lajinaan.

Aikoinaan laama jalostettiin kantamaan taakkoja, alpakka taas tuottamaan harvinaislaatuista villaa. Alpakoita on kahta tyyppiä: pörröinen ja paksuvillainen huacaya sekä silkkisempi, kierrekarvainen suri. Molemmat villat ovat niin hienoja, että ennen muinoin vain inkakuninkaalliset saivat kantaa alpakanvillasta kudottuja vaatteita.

Alpakka ei ole nirso. Se tulee toimeen niukalla ravinnolla ja karuissa olosuhteissa. Suomessa villanutulle riittää ulkotarha, jossa on vaatimaton talli. Surit tosin voivat palella huonolla kelillä, sillä kynämäisille kierteille kihartunut villa kastuu helposti. Huacaya-tyypit sen sijaan pärjäävät hyvin pohjoisen talvessa. Jotta alpakka voisi toteuttaa luontaista käyttäytymistään laumassa, tarhassa pitäisi olla vähintään muutama pää. Muut eläinlajit eivät alpakalle oikein kelpaa seuraksi.

Alpakkakasvattajien verkkosivuilla on erityisesti kerrottu tarkemmin alpakan hoidosta ja lajin viihtymisestä Suomessa.
http://www.alpakkakasvattajat.fi/index.php?option=com_content&task=view&...

Alpakka lisääntyy hitaasti: tiineys kestää noin 11 kuukautta ja poikasia syntyy vain yksi kerrallaan. Mutta toisaalta nämä sorkkajalat ovat pitkä-ikäisiä; ne elävät hyvinkin yli 20-vuotiaiksi. Emät voivat siis elämänsä aikana saada toistakymmentä vasaa. Vasat vieroitetaan emästään noin puolivuotiaina ja sukukypsiksi ne tulevat 1-2 vuoden ikäisinä. Tosin urokset voivat kypsyä vasta kolmivuotiainakin.

Alpakka on muuten oikein oppivainen otus. Se tottuu kulkemaan narun päässä kuin koira konsanaan ja mainiona hyppääjänä siitä kaverin vaikka agilityyn.

Ja kyllä, alpakkakin osaa sylkeä. Tavallisesti villakorva sylkee vain lajitovereitaan, mutta kyllä ihminen ehkä saa osansa, jos esimerkiksi erehtyy viemään alpakan ruoat pois. Laama voi hyvinkin puhaltaa pötsinsä höyryjä päin naamaa. Samoin alpakka saattaa kaivaa sylkäisynsä syvältä mahasta, happoineen ja ruohoineen.

Lisää asiaa alpakasta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Alpakka
http://www.alpaca.fi/info/alpakka/
http://www.vetele.com/alpakka.htm
http://www.alpakkatuote.fi/FAQ.htm
http://www.karjalanmaa.fi/tarkennus.php?lehti=708&id=3755
http://en.wikipedia.org/wiki/Alpaca

Alpakkayhdistyksiä:
http://www.alpaca.fi/etusivu/
http://www.alpakkakasvattajat.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi