Haluaisin lisätietoa ruuan valmistamisesta höyryttämällä.

Haluaisin lisätietoa ruuan valmistamisesta höyryttämällä.

Haluaisin lisätietoa ruuan valmistamisesta höyryttämällä. Lisäksi olisi mukava saada tietoa käytettävistä välineistä (höyrykattila), onko esim. mitään testejä tai vertailuja.

Vastaus

Höyryttäminen on terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Se sopii niin kasviksille, lihalle kuin kalallekin. Höyrykypsennyksessä ei tarvita rasvaa kuten paistamisessa, ja keittämiseen verrattuna höyryttämisessä on pienemmät liukenemistappiot - eli vitamiineja, kivennäisaineita jne. liukenee ruoasta pois vähemmän.

Ruoan höyryttäminen onnistuu yksinkertaisimmillaan ihan peruskattilalla: Kattilassa kiehautetaan pari senttiä vettä - vesi ei saa päästä kosketuksiin ruoan kanssa. Kypsennettävä ruoka laitetaan tavalliseen siivilään ja kansi tiukasti päälle.

Kattilansa tuoteperheelle uskollinen voi hankkia erillisen höyryosan, jollainen monista kattilasarjoista löytyy. Tässä kuva yhdestä sellaisesta: http://iweb.cooking.com/images/products/enlarge/110977e.jpg

Jos haluaa alkaa hifistelemään, voi hankkia erillisen höyrykeittimen. Jossain malleissa sapuskaa voi kasata jopa erillisiin kerroksiin, kala yhteen kerrokseen, toiseen vihannekset jne. Kuva höyrykeittimestä: http://homeappliances.files.wordpress.com/2009/03/deni-stainless-steel-f...

Japanin ystävä hankkii tietysti bambusta valmistetun höyryosan, jonka voi asettaa vaikkapa wokin päälle. Kuva: http://wahlstroem.org/bjorn/wp-content/uploads/2009/02/bamboo-steamer.jpg

Eri välineillä ei ole merkittävää eroa ruoan valmistumisen kannalta. Lähinnä kyse on siitä, että mitä vähemmän höyryä karkaa, sitä nopeammin ruoka valmistuu. Keittoajat vaihtelevat riippuen höyrytettävästä ruoasta ja siitä kuinka pieniksi paloiksi se on pilkottu - ja tietysti siitä kuinka kypsäksi haluaa vaikkapa kasviksensa kypsentää.

Höyrytys on suosittu tapa monien Aasian maiden keittiöissä, eritoten Kiinassa. Monissa kiinalaista ruoanlaittoa esittelevissä keittokirjoissa löytyykin reseptejä, joissa hyödynnetään höyryttämistä - varsinkin koskien kalaruokia. Pelkästään höyryttämiseen keskittyviä (englanninkielisiä) keittokirjoja löytyy HelMet-kirjastoista kaksi:

Yates, Annette: Steaming! with recipes (Right Way, 2008)
http://www.helmet.fi/record=b1892589~S9*fin

Filippelli, Marina: Steam cuisine - over 100 quick, healthy and delicious recipes for your steamer (Ebury Publishing, 2007) http://www.helmet.fi/record=b1815060~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi