Haluaisin kuunnella Radio Peiliä vanhalla höyryradiollani (Salora hi-fi stereo...

Haluaisin kuunnella Radio Peiliä vanhalla höyryradiollani (Salora hi-fi stereo...

Haluaisin kuunnella Radio Peiliä vanhalla höyryradiollani (Salora hi-fi stereo 6000A) keskiaalloilla "Pohjola 558 kHz". Antenni on kuitenkin vain ula koaksiaalikaapelilla. Millaista kuparikierukkaa pitää vetää pihakuusiin ja paljonko ja mihin reikään radiossa?

Vastaus

Hei, kysymykseesi vastasi seuraavasti Kari Kallio, Lahden Radioharrastajien puheenjohtaja:

"Ensinnäkin riippuu siitä, missä ao. kuuntelija asuu. Yleisradion viimeinen keskiaaltoasema sijaitsee Helsingissä, tarkemmin sanoen Santahaminassa ja sillä on muistaakseni tehoa 50 kilowattia lähettäen juuri tuolla taajuudella 558 kHz (keskiaallot). Se kuuluu periaatteessa hyvin koko Etelä-Suomessa (varsinkin pimeänä aikana) ja Virossa.

Jos kuuntelee radiota ns. matkaradiolla, siinä näkyvä uloke on ns. telekooppiantenni. Se on ns. ULA-kuuntelua varten. Sitä kääntelemällä voi joskus parantaa tietyn ula-aseman kuuluvuutta. Sitten näissä matkaradioissa on lisäksi sisäänrakennettu ferriittiantenni, jolla kuunnellaan radioasemia, jotka lähettävät keskipitkillä tai pitkillä aalloilla (MW/LW tai KA/PA). Asemankuuluuvuuten matkaradiossa vaikuttaa silloin siis koko laitteen asento, eli kääntelemällä koko radiota, voi paras suunta löytyä. Monissa maailmanradiossa on lisäksi mahdollisuus liittää niihin ns. ulkoinen antenni, mikä joskus parantaa kuuluvutta, mutta saattaa myös vahvistaa häiriöitä ja pahimmassa tapauksessa saada laitteen ns. yliohjautumaan.

Mitä tulee vanhoihin höyryradioihin, niistä saattavat nämä 50-luvulta lähtien yleistyneet ULA-aallot puuttua kokonaan. Näissä vanhoissa radioissa on kuitenkin aina sen takaosassa paikka (antennin tunnus), mihin voi ja pitää liittää ulkoinen antenni, että juuri nuo mainitut keskiaalto- ja
pitkäaaltoasemat saadaan kuulumaan.

Jo 1920-luvulla radiota kuunneltiin ns. looppiantennilla, joka oli neliön muotoinen kehä, jonka ympärille oli keritty useampi kierros kuparilankaa. Looppiantenni on oiva keksintö. Sen sivusuunnassa on ns. pimeä silmä, eli suunta josta ei tule lähetystä lainkaan. Jos on kaksi asemaa 90 asteen verran eri suunnassa kuuntelijasta ja toinen asema on ns. häiritsevä asema, looppaamalla häirikkö tuohon pimeään silmään, se häviää kokonaan! Nerokasta!

Toinen ja tavallisempi tapa on käyttää ihan tavallista lanka-antennia, jonka ihannenmitoista on erilaisia laskukaavojakin riippuen siitä, millä taajuudella toimivaa asemaa haluaa erikoisesti kuunnella. Ihanteellisin antennin pituus on lähetysaallon mittainen antenni, joka saadaan lasketuksi jakamalla valonnopeus taajuudella. Santahaminan kohdalla 558 kHz taajuus vastaa melkein yhtä montaa metriä eli n. 540 metriä...Tämä on teoreettinen ihanneantenni. Toki paljon lyhyemmällä pärjää eli puhutaan puoliaaltoantenneista, neljännesosa-, kahdeksasosaantenneista jne. mutta kun kenttävoimakkuus on suuri, kuten Helsingin liepeillä, aseman saa kuuluviin jopa muutaman metrin langallakin. Antennin tehoa lisää sen oikea suuntaus (kohti asemaa) ja sen saaminen mahdollisimman korkealle. Ukkosella antenni kannattaa irrottaa radiosta ettei salama riko radiota.

Näillä eväillä pitäisi kuuntelunautintoja irrota. Vinkiksi, KA-kuuntelu on suuri harrastus, kannattaa tutustua siihen hakusanalla DX-kuuntelu. Se on hyvin jännittävää touhua! Suomessa harrastusta tukee SDXL, Suomen DX-liitto. Sieltä saa pyytämällä ns. aloittelijan paketin ilmaiseksi. Hyviä radiokelejä!"

iGS-toimitus kiittää kattavasta vastauksesta!

Kommentit (0)

Vastauksesi