Haluaisin aloittaa sellon soiton, mutta minulla ei ole aiempaa kokemusta...

Haluaisin aloittaa sellon soiton, mutta minulla ei ole aiempaa kokemusta...

Haluaisin aloittaa sellon soiton, mutta minulla ei ole aiempaa kokemusta instrumentista. Missä voisin päästä kokeilemaan tai opetella alkeita hankkimatta itse soitinta?

Vastaus

Oletamme, että kyseessä on aikuinen, joka haluaa oppia soittamaan selloa. Lapsen ja nuoren kohdalla tilanne olisi hieman helpompi, koska Suomessa on hyvä musiikkioppilaitosten verkosto ja oppilaitoksissa annetaan erinomaista opetusta. Aikuinen opiskelija joutuu melko todennäköisesti kääntymään yksityisopettajan puoleen. Jos aikoo opetella soittamaan, sellon on oltava omassa käytössä. Ei siis riitä, että soittaa esim. opettajan luona kerran viikossa. Sellon vuokraamista voi tiedustella soitinliikkeistä, mutta halvimmat sellot eivät ole tavallisen veronmaksajan ulottumattomissa. Monet sellistit tosin joutuvat hankkimaan myös tilavamman auton, mutta se on jo toinen juttu.

Helsingin konservatorion entinen opettaja muisteli, että aikuisten musiikkileirejäkin on joskus järjestetty, niitä kannattaa tiedustella oman alueen musiikkioppilaitoksista. Tällaisten aikuisten leirien idea on ollut juuri se, että soittamista voitaisiin opetella ja kokeilla myös vanhemmiten.

Joissain oppilaitoksissa on järjestetty konsertteja, joiden jälkeen soittimia voi kokeilla, mutta konsertit on yleensä tarkoitettu lapsille. Samoin joidenkin tapahtumien yhteydessä on järjestetty työpajoja, joissa yleisö on voinut kokeilla soittimia. Jos on tarkoitus vain näppituntumalla kokeilla selloa, sen voi tietenkin tehdä myös kaupassa.

Ulla-Riikka Kuisma on tehnyt opinnäytetyön Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tammikuussa 2008: "Merja 40-v. sellonsoiton aloittajana - miten ja miksi aikuinen oppii". Opinnäytteessä todetaan, että aikuisiällä aloitettu soittoharrastus on verrattain uusi ilmiö ja kuvastaa yhteiskuntaamme ja elinikäisen oppimisen ideologian leviämistä. Merja 40 v. oli aloittanut opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulun harjoitusmusiikkiopistossa ja jatkanut opintoja yksityisoppilaana. Linkki mielenkiintoiseen tutkimukseen, joka todistaa, että sellonsoiton voi aloittaa aikuisenakin:
https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/35934/jamk_1201086117_3.pdf?s...

Muita linkkejä:
http://www.musiikkioppilaitokset.org/index.php?mid=16
http://www.musiikkioppilaitokset.org/index.php?mid=553
http://www.hymo.org/soitinvalinnat.htm
http://soitinporssi.com/index.php?option=com_marketplace&page=show_ad&ca...?
http://www.musik-produktiv.com/shop2/artikelliste02.asp/ob_id/501/sid/!x...
http://www.elisanet.fi/musafrendit/soitintori.htm
http://www.musiikkiopistoavonia.fi/soittimet/sello/
http://www.best2music.fi/shop/finsk/sellot-30c1.html
http://kayttajanystavat.fi/kirjoituksia/sello/
http://orkesteri.lohja.fi/jukkavko.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi