Hallussani on öljyvärimaalaus jossa on signeeraus Aug.E.Soldan 16.6.16.Tuon E...

Hallussani on öljyvärimaalaus jossa on signeeraus Aug.E.Soldan 16.6.16.Tuon E...

Hei. Hallussani on öljyvärimaalaus jossa on signeeraus Aug.E.Soldan 16.6.16.
Tuon E kirjaimen voi tulkita myös L kirjaimeksi.
Nyt arvostetun naistaiteilijan Venny Soldan-Brofeldtin täti oli Augusta Soldan. Hän signeeerasi tauluja A.Soldan tai Aug. Soldan. Hän on myöskin kuollut jo 1886 joten työ ei hänen ole.
Kuvataidematrikkeli tuntee August Leopold Soldanin jolle työ varmasti kuuluukin mutta kuka hän oli ?
Google antaa vain tyhjää vastaukseksi. Augustia ei mainita niissäkään muutamassa taidekirjassa jotka minulla on ja joissa Vennystä puhutaan.
Soldanien sukuhan on kovin taiteellinen ollut kun Vennyn sisarus, hänen lapsensa, isänsä jne.. kaikki maalasivat. Onko sukua Vennylle ja jos on niin mitä ?

Vastaus

August Leopold Soldan (08.12.1870 - 05.01.1942) oli Venny Soldanin veli. Hänen vanhempansa olivat rahapajan johtaja August Fredrik Soldan ja Marie o.s. Müller. Puoliso oli Lydia o.s. Leikas.

August Leopold Soldan kävi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun 1901-1902. Taiteilijan debyytti oli vuonna 1913. Hän toimi piirustuksen opettajana teollisuuskoulussa 1903-04 ja kansalaisopistossa.

Lähde: http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/

August Leopoldia kutsuttiin perhepiirissä Gutteniksi:

"Gutten löysi hitaasti oman alansa. Vennyn sanoin hän "livahti läpi ahtaan portin ja sai valkolakkinta" vasta jouluna 1894, minkä jälkeen perheen tilanne muuttui valoisammaksi. Hän ansaitsi ensin leipänsä opettamalla työläisten iltakursseilla, alkoi sitten opiskella kemiaa ja maalaustaidetta, suoritti piirustuksen- ja käsityönopettajan tutkinnot,toimi erilaisissa opsetustehtävissä myös Inkerinmaalla ja päätyi vuosisadan vaihteessa opettajaksi Porvoon käsiteollisuuskouluun ja sieltä Helsingin Settlementtii. Vakaumuksellisena rauhanystävänä myöhemmin tunnettu Gutten oli Elin-sisarensa tavoin kiinnostunut uskonasioista ja teosofisen vaiheen läpi käytyään hän liittyi kveekareihin"

Lähde:
Konttinen, Riitta: Boheemielämä: Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijantie. Otava, 1996
http://www.helmet.fi/record=b1347302~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi