Hallituksen kokoamisen aika?

Hallituksen kokoamisen aika?

Onko olemassa mitään takarajaa hallituksen muodostamiselle? Jos vaikka neuvottelut ajautuisivat ihan kertakaikkiseen pattitilanteeseen?

Vastaus
19.05.201518:29
56884
39

Ei ole. Vanha Stubbin hallitus jatkaa parhaillaankin toimitusministeriönä, joka hoitaa hallituksen päivittäiset pakolliset asiat, mutta ei saa tehdä isompia poliittisia päätöksiä. Jos Sipilä ei saa uutta hallitusta kasaan nykyisistä PersKeKo-porukoista, hän voi yrittää jollain muulla kokoonpanolla tai luovuttaa, jolloin eduskunta valitsee jonkun muun pääministeriehdokkaan (vaikka hävinneistä puolueista, kunhan saa enemmistön taakseen) yrittämään hallituksen muodostamista. Ja tätä voidaan jatkaa, kunnes hallitus löytyy, mutta varmaankin jossain vaiheessa voidaan yhteisesti todeta, ettei onnistu millään kokoonpanolla ja joko toimitusministeriö jatkaa (tai valitaan uusi toimitusministeriö) tai järjestetään uudet vaalit.

Perustuslaissa siis nykyisellään oletetaan että enemmistöhallitus saadaan aikaan, eikä ole varauduttu siihen, että minkäänlaista sopua ei kenenkään kesken syntyisi.

Kommentit (0)

Vastauksesi