Hallitsiko presidentti Urho Kekkonen venäjän kielen niin, että hän saattoi...

Hallitsiko presidentti Urho Kekkonen venäjän kielen niin, että hän saattoi...

Hallitsiko presidentti Urho Kekkonen venäjän kielen niin, että hän saattoi käyttää sitä keskusteluissa neuvostojohtajien kanssa?

2 vastausta

iGS-arkistosta löytyvässä vastauksessa kerrotaan Kekkosen venäjän kielitaidosta seuraavasti:

Urho Kekkonen ei näytä kunnostautuneen lukiossa kieliharrastuksensa vuoksi. Ylioppilaskirjoituksissa v. 1919 hän saavutti saksassa ja ruotsissa approbaturin, äidinkielessä kylläkin laudaturin. Päästötodistuksessa venäjässä oli arvosana viisi. Kekkosen kouluvuosina venäjää oli oppikouluissa opetettu pakollisena, vieläpä annettiin määräyksiä, että Venäjän historiaa ja maantietoakin olisi pitänyt opettaa samalla kielellä. Käytännössä venäjän opetus koettiin sellaisena pakkona, että osaamattomuudessa suorastaan kilpailtiin. Varmasti voikin sanoa, että Kekkosen venäjäntaito ei ole riittänyt neuvottelujen käymiseksi, vaan hän on ollut riippuvainen tulkeista. Varsinkin konsuli Kustaa Loikkanen, ulkoasiainministeriön kielenkääntäjä, on usein ollut tässä tehtävässä. Todennäköisesti Kekkonen on myös joskus neuvotellut neuvostoliittolaisten kanssa näiden järjestämän tulkin avulla, mitä menettelyä on joskus Suomessa kritisoitu. Neuvostoliiton Helsingin lähetystön henkilökunnan kanssa yhteydenpito lienee enimmäkseen tapahtunut ilman tulkkia, koska näistä monilla oli suomen kielen taito.

http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=c71fd65d-90...

Kommentit (0)
12.12.201618:34
5722
91

Valtion päämies käyttää omaa kieltään eikä "alistu" keskustelemaan vastapuolen kielellä. Illanistujaiset on tietysti eri asia. Nykyään usein tosin käytetään englannin kieltä varsinkin jos se ei ole kummankaan äidinkieli ja molemmat osaavat sitä.

Kommentit (0)

Vastauksesi