Halkojen homehtuminen?

Halkojen homehtuminen?

Halkojen homeentuminen? Kaadoimme hiihtolomalla v. 2006 pari koivua ja muutaman haavan. Paloittelimme klapin mittaisiksi ja halkaisimme paksuimmat koivut silloin talvella saman tien. Pilkkominen tapahtui touko-kesäkuussa koivun oksien jäädessä viimeisiksi. Kaikki oksat (käsivarren paksuiset ja ohuemmat) kuorittiin kahta puolta kuivumisen edistämiseksi. Oli lämmin ja kuiva kesä puut ulkona tuulessa pinoissa isojen vanerilevyjen estäessä vesisateitten kastelut. Kun nyt tänä keväänä aloin siirtää kyseisiä puita kuuriin jonne oli tullut tilaa huomasin puitten olevan hyvin homeisia. Varsinkin nämä koivun oksaklapit kukkivat tuohen alta näkyvän nilan ollessa sinisenmustan homeen peitossa. Ja näytti että home oli "tarttunut" viereisiin halkoihin niin koivu- kuin haapaklapeihin. Koko kaunis puupino oli musta. Johtuiko homehtuminen erittäin sateisesta syksystä paikka on Joutsenossa Saimaan rannalla ja siellä veden pintakin on noussut viime kesästä syksyn runsaitten sateitten takia. Ensimmäinen kysymykseni on, että onko tämä home ihmiselle vaarallinen? Kun kahta klapia kalauttaa yhteen pöllähtää harmaa pöly ilmaan. En uskalla viedä sisätiloihin noin homeisia puita koska pelkään sisäilmaan leviävän homeitiöitä. Toinen kysymys on miten voi välttää puitten homehtumisen? Rakennussuunnitelmissa on lisäpuuvaja että ulkona säilyttämisestä päästäisiin. Mutta kun suunnitelmissa on tehdä harvalla laudoituksella seinät meneehän kostea ilma sinnekin sisälle. Itse mahdollinen vaakasuora vesisade jää pois. Kaunista vaaleaa puupinoa kaivaten Heli

5 vastausta

Keskustelin asiasta kasvitieteilijän kanssa, hänellä on kokemusta myös maaseutuelämästä.

Elävässä puussa on aina vettä, siksi kaadettujen puiden on parasta antaa kuivua ennen polttamista. Jos puut varastoidaan ulos, ne pitää latoa niin että sadevesi valuu pois, eli tuohi- tai kaarnapuoli ylös. Samaten niiden pitää olla sillä tavalla ilmavasti ladottuja että tuuli pääsee puhaltamaan niiden väleihin. Lapsuudestani muistan pitkät halkopinot taivasalla, joten kyllä ulkovarastointia on harrastettu, eivätkä puut olleet homeessa. Halkoja ei kuorittu, pienemmät pulikat olivat ehjiä, paksummat halkaistiin mutta tuohi säästyi.

Jos puut pysyvät märkinä, niihin iskee home. Homeitiöt ovat ihmiselle haitallisia jos niitä joutuu hengittämään jatkuvasti, mutta tavallisessa maalaisympäristössä niitä joka tapauksessa on ilmassa joten kokonaan niiltä ei voi välttyä. Jos homehtuneita puita käsittelee sisällä varovasti, puut voi polttaa normaalisti, home palaa puun mukana. Ilmankosteus ei puita homehduta, olennaista on että ilma vaihtuu ja puut on suojattu seisovalta vedeltä.

Kommentit (0)
21.01.201503:42
5122
116

Eero-setä puhuu "asiantuntijana" asiasta josta hän ei mitään tiedä. 

Kommentit (0)
19.01.201509:26
5881
80

Moi! Ei pidä tehdä polttopuita yli 2 vuodeksi. 1-2 vuotta on hyvä kuivumisaika, ulkoilmaa vastaavassa tilassa mutta sateelta suojassa eli ilmavassa puuvajassa > puun kosteus on sopiva, n. 25 %. Jos klapeja pidetään pitempään, alkaa puu hapettua itsestään eli palaa eli lahota ja nyt esille tullut vahinko on ihan yhtä paha, puu homehtuu ja on käyttökelvoton. Terveisin Eero-setä  

 

 

Kommentit (2)
No johan, kyllähän polttopuut säilyvät "ilmavassa puuvajassa" monin kerroin kauemmin k... No johan, kyllähän polttopuut säilyvät "ilmavassa puuvajassa" monin kerroin kauemmin kuin kaksi vuotta, eivätkä taatusti homehdu eivätkä muutu käyttökelvottomiksi. Minä asun 40 vuotta vanhassa, pääosin puusta rakennetussa talossa, eivätkä rakenteet sisällä tai ulkona ole hapettuneet eli palaneet, vielä vähemmän homehtuneet. Vanhalla kotitilallani on ainakin sata vuotta vanha riihirakennus, joka ei aiokaan homehtua eikä yhtyä happeen seuraavaan sataan vuoteen.
19.1.2015 13:15 Kaino Kysyjä 1995
Kysymys oli vuodelta 2007 ja puut kaadettu 2006, joten ei ne kovin kauan olleet ehtineet "... Kysymys oli vuodelta 2007 ja puut kaadettu 2006, joten ei ne kovin kauan olleet ehtineet "palaa" pinossa.
19.1.2015 14:34 Köpi K 63946
20.01.201522:44
6161
63

Puu on polttokuivaa 18 %:n kosteustilassa. Käytännössä 20 % on vielä asiallinen kosteus mutta 25 % tarkoittaa puolikuivaa joka kyllä palaa mutta heikolla hyötysuhteella.

Kommentit (0)
18.01.201512:37
6161
62

Varastointi on ollut liian umpinaisessa tilassa. Puupinoa ei saa "paketoida" liian tiiviisti vaan ilman pitää kiertää jotta homehtumista ei tapahdu.

Kommentit (0)

Vastauksesi