Hajuun tottuminen ja mistä kotien ominaistuoksut syntyvät?

Hajuun tottuminen ja mistä kotien ominaistuoksut syntyvät?

Tuli tuossa mieleeni, kun hommasin käytetyn auton ja hyppäsin kyytiin sitä koeajaakseni, haistoin auton sisällä tietyn hajun, joka tulee, kun on vuosikaudet käyttänyt autossa erilaisia hajukuusia. Auto on nyt ollut noin kuukauden itselläni, enkä enään autoon hypätessä haista kyseistä hajua. Muut kyllä kehuvat, että on hyvän tuoksuinen auto. Onko aivoni jotenkin rekisteröineet kyseisen hajun, jota en enään itse huomio? Sama juttu, kun olen kotoa esim. päivän pois, en itse haista oman kodin tuoksua palatessani. Vieraillessani ystävillä asunnon hajun huomaa heti. Samalla kysyn, että mistä tulee koteihin tuo ominaistuoksu?

Vastaus
14.01.201412:31
80840
52

Aivot suodattavat toistuvia havaintoja pois liikojen ärsykkeiden välttämiseksi. Jos laitat ranteeseen (tai toiseen kuin tavallisesti) rannekellon, se aluksi tuntuu siinä, mutta muutaman päivän päästä et enää tunne mitään, katsomatta et voi sanoa onko kello ranteessa vai ei. Samalla lailla hajuaistin kautta tulevat tutut/toistuvat ärsykkeet suodatetaan pois. Eli aivosi ovat tottuneet hajuun, eivätkä enää "raportoi" sitä tietoiselle ajattelullesi.

Kotien ominaistuoksut tulevat rakenteista ja asujista. Huonekalut, lastulevyseinät ym haihduttavat esim formaldehydiä. Mahdolliset kosteusvauriot ja joskus kukkamullat hometyyppisiä hajuja. Valkosipulia syoneet asukkaat omat arominsa, lemmikkieläimistä puhumattakaan. Takasta saattaa saada joskus mukavat savuaromit asuntoon.

Hajuja voi poistaa, autoista ja asunnoista, esim otsonoinnilla. Ei tietysti auta kuin hetken, jos se hajukuusi tai muu hajulähde on edelleen tilassa.

Kommentit (0)

Vastauksesi