Hain sanoilla "paperiliitin" ja "klemmari" enkä löytänyt mitään.Nyt olisi...

Hain sanoilla "paperiliitin" ja "klemmari" enkä löytänyt mitään.Nyt olisi...

Hain sanoilla "paperiliitin" ja "klemmari" enkä löytänyt mitään.

Nyt olisi kysymys tämän kapineen erilaisista käyttötavoista. Paperiliitin taipuu varmasti moneen erilaiseen tarkoitukseen. Äsken laitoin sellaisen vetoketjun vetimeksi. Alkuperäinen irtosi. Olen kuullut, että liitintä olisi käytetty moniinkin hommiin, mutta onko näitä käyttötapoja listattu samalla tavalla kuin esim. sukkahousujen?

2 vastausta

Ulkonäön ei pidä antaa hämätä: paperiliitin eli klemmari on pieni suuri arjen käyttöesine, joka on noussut kokonaisen kansakunnan symboliksi, sille on omistettu postimerkki, sen avulla on vastustettu natseja ja tiedetään sen kerran pysäyttäneen junaliikenteenkin. Eräs kekseliäs veikko käytti klemmaria vaihdon välineenä ja hankki itselleen talon.

Ruotsalainen historioitsija Peter Englund toteaa teoksessaan Hiljaisuuden historia, että harvaa esinettä käytetään niin vähän siihen toimintaan, johon se on tarkoitettu: lontoolaisessa Lloydin vakuutusyhtiössä on laskettu, että hädin tuskin joka kymmenettä klemmaria käytetään sen varsinaiseen tehtävään liittämään irtolehtiä yhteen. Silti moniko esine on yhtä käyttökelpoinen: klemmarilla voi (Englundin mukaan!) puhdistaa korvia ja kynsiä, korjata rintaliivit tai cd-romien lukijan, siitä voi tehdä polymeerien havaintomallin tai sillä voi vaikka kiusata työtovereita.

Vanhin menetelmä liittää irtolehtiä yhteen tunnetaan 1200-luvulta. Silloin käytettiin lankaa tai kangasta, joskus lakan kanssa, joskus ilman. Meidän tuntemamme klemmari sai nykyisen muotonsa yli sata vuotta sitten. Sen muotoilijaksi mainitaan useimmiten 33-vuotias norjalainen sähköteknikko Johan Vaaler. Hän keksi 1899 oman paperiliittimensä, jolle hän haki patenttia Saksasta kaksi vuotta myöhemmin. Vaalerin liitin ei kuitenkaan ollut nykyisen tuplaovaalin varaan rakentuva malli. Lisäksi on olemassa amerikkalainen patentti, joka edeltää Vaalerin keskeneräistä mallia, sen sai 1898 eräs Matthew Schooley. Englundin mukaan on kuitenkin kysyttävä, onko ratkaisevaa se, kuka on keksinyt klemmarin muodon. Tarvitaan muitakin keksintöjä ennen kuin
klemmari voi syntyä, tarvitaan esimerkiksi kyllin halpaa materiaalia, joka olisi riittävän vahvaa joustaakseen ja tarpeeksi pehmeää taivutettavaksi. Tällaista materiaalia ei ollut tarjolla ennen kuin 1800-luvun loppupuolella. Silloin syntyi teräslanka. Liittimet edellyttävät myös koneita, jotka valmistavat niitä nopeasti, halvalla ja suuria määriä. Käsin tehdyt klemmarit kun tulisivat turhan kalliiksi. Peter Englund on valmis antamaan "klemmarin isän" tittelin amerikkalaiselle William Middlecrookille. Hän sai nimittäin vuonna 1899 patentin keksimälleen koneelle, joka valmisti klemmareita teräslangasta. Malli oli tuplaovaali.

Klemmarista on todellakin moneksi. Taidettakin niillä on tehty. Eräs Italialainen säveltäjä käytti teoksessaan klemmareilla preparoitua pianoa. Ääni muistutti kuulemma thaimaalaista gongia. Brittiläinen muotisuunnittelijan eräässä luomuksessa oli satoja klemmareita ommeltu kahden kangaspalan väliin, jokainen klemmari omaan pieneen hyttiinsä. Teosta voi suunnittelijan mukaan käyttää esimerkiksi jakun tai hameen scifimäisenä osana, antamaan ryhtiä ja heijastamaan valoa.

Klemmari väärässä paikassa voi pysäyttää vaikka junaliikenteen. Tämä saatiin tuta kymmenkunta vuotta sitten kun junaliikenne Etelä-Suomen pääradoilla tyssäsi noin tunniksi. Syynä oli Pasilan liikenteenohjauskeskuksessa tapahtunut tietokoneen näppäimistön jumiutuminen, joka johtui nähtävästi siitä, että sen sisään oli luikahtanut paperiliitin. Kyseinen näppäimistö oli kytkettynä liikenteenohjauksen varakoneeseen, joka jäi yli kolmeksi vuorokaudeksi jatkuvasti kysymään käyttäjätunnusta. Lopulta koneen kovalevy täyttyi ja rupesi häiritsemään myös varsinaisen pääkoneen toimintaa ja sen myötä liikenteenohjausta.Seurauksena oli, että pääkoneen toiminta hidastui ja junien kauko-ohjaus ja turvalaitteiden toiminnanohjaus pysähtyivät.

Norjalaisille klemmarista on muodostunut kansallinen ylpeyden aihe, joka tosin koki pahan kolauksen kymmenen vuotta sitten kun paperiliittimen satavuotisjuhlien yhteydessä eräs Norjan kansanmuseon tutkija oli tutkinut tarkkaan paperiliitinhistoriaa ja todennut, että norjalaisen Johan Vaalerin klemmari oli korkeintaan nykyisen klemmarin surkea prototyyppi. Tutkija oli tutkimuksissaan väännellyt rautalankaa Vaalerin mallin mukaan ja saanut tulokseksi kelvottoman, yksikierroksisen klemmarin. Useimmat norjalaiset eivät halua uskoa paljastuksiin, sillä klemmaria pidetään norjalaisen nerouden ilmentymänä. Toisen maailmansodan aikaan klemmarilla oli tärkeä tehtävä: vaikka saksalaismiehittäjät olivat kieltäneet kaikki kansalliset ilmaukset, norjalaiset kiinnittivät rintamuksiinsa klemmarin äänettömän vastarinnan osoitukseksi. Klemmarista tuli näin hteishengen symboli, se liitti norjalaiset yhteen vihollista vastaan.

Lääketiedekin on hyötynyt klemmareista. Taannoin Hesarissa oli kauhistuneen potilaan kirjoitus lääkäristä, joka oli puhkaissut hänen peukalonkyntensä jyystämällä siihen klemmarilla reiän. Kirjoittajan sormi oli jäänyt auton oven väliin ja turvonnut pallomaiseksi. Lääkäri oli ottanut avuksi klemmarin, jonka avulla veri pääsisi ulos ja kivut hellittäisivät. Kirjoittaja arveli, että oikea lääkäri oli kolkattuna jossain kaapissa ja hoitoa antanut olikin joku mielipuoli. Kirjoittajan saaman palautteen mukaan lääkäri oli kuitenkin toiminut vallan ansiokkaasti, hoitomenetelmä kun tunnetaan hyvin alan oppaissa.

Vuosi sitten kohistiin kanadalaisesta Kyle MacDonaldista, joka saavutti mahdottomalta kuulostaneen unelmansa: hän tienasi omakotitalon yhdellä paperiliittimellä.
MacDonaldin menetelmänä oli vaihtaa punainen paperiliitin johonkin arvokkaampaan ja arvokkaampaan, kunnes alla olisi talo.

Jos ei nyt ihan talon hankintaa niin erilaisia tapoja käyttää klemmareita löytyy esim. näistä osoitteista (sivut englanniksi):

http://www.xrysostom.com/paperclip.html

http://www.associatedcontent.com/article/230798/6_unusual_uses_for_paper...

http://www.associatedcontent.com/article/6047/the_many_uses_of_paper_cli...

Suomeksi niksejä löytyy esim. kirjasta Konstit on monet :
1. Koristeripustin: Väännä klemmari S-kirjaimen muotoon ja kiinnitä toinen
pää joulukuusen palloon ja toinen oksaan.
2. Rahantaitto: Taita setelit kahteen osaan ja sulje nippu ison klemmarin avulla.
3. Naulaaminen: Kun lyöt vasaralla pientä naulaa, sormesi ovat vaarassa.Sijoita naula paperiliittimen sisään ja lyö vasta sitten.
4. Kellon siirtäminen: Kellon siirtäminen ei aina onnistu sormien avulla. Suorista klemmarin toinen pää ja pääset sillä hankaliinkin paikkoihin.
5. Rintaliivit: Jos olkanauha valuu alas, käytä ensiavuksi klemmaria.
6. Koristeköynnös: Liitä yhteen erivärisiä klemmareita ja ripusta koristeeksi vaikkapa joulukuuseen.
7. Mansetin napit: Korvaa irronnut nappi väliaikaisesti klemmarilla.
8. Kirjanmerkki: Käytä klemmaria kirjanmerkkinä, siistimpää kuin sivujen taittelu.
9. Nenäliinan varmistin: Taskunenäliinakin pysyy klemmarin avulla paikoillaan.
10. Kaulus: Jos irtokaulus uhkaa irrota, saat sen pysymään paikoillaan klemmarin avulla.

Lähteitä:

Helsingin Sanomien arkisto

Hiljaisuuden historia / Peter Englund, Helsinki : WSOY, 2004

Konstit on monet: kekseliäitä kikkoja, uusia ideoita ja pikaratkaisuja kaikkiin kodin pulmiin / toimittajat Hannele Hietala, Elisa Ikävalko, Helsinki: Valitut palat 1993.

http://www.ideafinder.com/history/inventions/paperclip.htm

http://www.earlyofficemuseum.com/paper_clips.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_clip

Kommentit (0)
17.05.201622:09
12702
64

On monikäyttöinen kapistus vaikka on pieni :)

 

Kommentit (0)

Vastauksesi