Haaveiliko Tauno Palo kemistin urasta?

Haaveiliko Tauno Palo kemistin urasta?

Youtubessa on Megavisa-jakso, jossa Jukka-Pekka Palo sanoo kemiaa opiskelevalle nuorelle miehelle, että Tauno Palostakin piti tulla kemisti, mutta tulikin näyttelijä. Tauno Palon koulutus oli pelkkä kansakoulu, eikä hän ollut kovin innostunut koulunkäynnistä ja ennen näyttelijän uraansa hän työskenteli preparaattorina puolustusministeriön kemiallisessa koelaitoksessa. Kuulostaa siis hassulta, että Jukka-Pekka sanoi, että Taunosta piti tulla kemisti. Mutta liekö Tauno sitten haaveillut kemistin urasta. Ainahan voi haaveilla, vaikkei koulunkäynti maistuisikaan.

Vastaus

Tauno Palo (tuolloin Tauno Brännäs) työskenteli tosiaankin puolustusministeriön kemiallisessa koelaitoksessa peräti yhdeksän vuotta, ensin ylimääräisenä avustajan ja myöhemmin vakituisessa työssä preparaattorina. Aloittaessaan työt kemiankoelaitoksessa Palo on 16-vuotias. Hän suoritti myös osan asevelvollisuuttaan omassa vakituisessa työssään. Tauno Palon elämäkerran mukaan vaikuttaa siltä, että hän suhtautui vakavasti kemistin työhönsä. Hän pärjäsi työssään hyvin ja sai työnsä puolesta mahdollisuuden käydä kuuntelemassa kemian luentoja yliopistolla, vaikka hänen koulutuksensa oli pelkkä kansakoulu. Varsinaisia opintoja kemian alalla Tauno Palo ei kuitenkaan suorittanut. Palo tiesi, ettei hänellä ollut työssään ylenemismahdollisuuksia.

18-vuotiaana Tauno Palo liittyi Sörnäisten Työväen Näyttämön harrastajateatteriin avustajaksi ja tästä sai alkunsa hänen toimintansa teatterin parissa. Palo irtisanoutui päivätyöstään puolustusministeriöstä vasta saatuaan Kansallisteatterista näyttelijäsopimuksen vuonna 1932. Palon hyviä suhteita kemiallisen koelaitoksen esimiesten kanssa kuvaa se, että hänet luvattiin ottaa takasin vakituiseen työsuhteeseen vuoden kuluttua, mikäli ura näyttelijänä ei onnistuisi.

Kommentit (1)
Suhtautui vakavasti kemistin työhönsä? Eihän hän ollut kemisti, vaan preparaattori, v... Suhtautui vakavasti kemistin työhönsä? Eihän hän ollut kemisti, vaan preparaattori, vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?
5.5.2014 21:39 O T 1263

Vastauksesi