Gizan pyramideista. Kivien tarkkuus 0,25 mm? Onko valokuvaa pintakivestä?

Gizan pyramideista. Kivien tarkkuus 0,25 mm? Onko valokuvaa pintakivestä?

Yritin etsiä verkosta valokuvaa niistä säilyneistä pintaverhoilun kivistä, kuten eri teksteissä on kerrottu - onko valokuvia? Mistä kivistä tuo tarkkuus 0,25 mm on mitattu kun valokuvissa ja videoissa näkyy vain murtuneita kivenmurikoita kaikilla ulkosivuilla ylös asti ja kerrotaan että 6 pinnan tarkkuus 0,25 mm.

2 vastausta

Pyramidien julkisivut näyttävät nykyisin melko karkeatekoisilta. Aikoinaan ne oli päällystetty erittäin tarkasti asetelluilla, sileäksi kiillotetuista kalkkikivilohkareista rakennetulla kerroksella. Pyramidien ulkoverhous kärsi jo vuoden 1303 voimakkaasta maanjäristyksestä. Esimerkiksi Kheopsin pyramidin päällyskivet löystyivät monin paikoin ja niitä alettiin käyttää materiaalina muihin tarkoituksiin, moskeijoiden ja linnoituksien rakentamiseen. Vielä 1800-luvulla kiviä kuljetettiin muualle hyödynnettäviksi. Wikipedia-artikkelin mukaan Kheopsin pyramidin pintakiveystä oli joillakin osin säilynyt pyramidin juurella. Englantilainen egyptologi Flinders Petrie tutki Gizan pyramideja vuonna 1880. Hän pyrki tarkasti selvittämään niiden rakennustekniikkaa ja oli hämmästynyt pintakivien ilmiömäisestä asennustarkkudesta.

Varmaankin tiedot kivityön tarkkuudesta perustuvat varhaisiin tutkimuksiin. Todennäköisesti tutkijat ovat myös pystyneet rekonstruoimaan rakenteita ottaen huomioon eroosion kuluttavan vaikutuksen. Hakulauseella "Giza casing stones" saa tulokseksi joitakin vanhempiakin valokuvia ulkoverhouksen kivipeitteestä, mutta sellaista täydellisyyttä ja sileyttä kuin muinaisen Egyptin aikoina pintakivissä ei luonnollisesti enää ole.

Kommentit (0)
13.09.201820:12
23259
32

Kun aikoinaan kävin Gizan pyramideilla, niistä toiseksi suurimman eli Khefrenin pyramidin kalkkikivipäällyste oli huipun osalta säilynyt. Otaksuttavasti se on paikoillaan vieläkin. Khefrenin pyramidin osittain säilynyt päällyste näkyy  selvästi myös lähes kaikissa Gizan pyramidien yleisnäkymää esittävissä kuvissa, ks. esim. suomalaisen egyptologin Rostislav Holthoerin osuus Otavan suuren maailmanhistorian osa 2, s. 45. Sen sijaan suurimman eli Kheopsin alias Khufun pyramidin juurella ei tuolloin näkynyt mitään säilynyttä pintakiveystä.

Muinaisen Egyptin pyramidien rakennustekniikasta on olemassa suomeksikin kaksi erittäin asiantuntevasti kirjoitettua kirjaa:

Brittiläis-amerikkalaisen kuvittajan ja kirjailijan David Macaulayn Pyramidi (WSOY 1979) sekä tunnetun suomalaisen kuvanveistäjän Harri Kivijärven (1931 - 2010) Miten pyramidit rakennettiin? Muinaisten kansojen kivityö (Otava 1990). Niistä saattaisi löytyä vastaus kysyjän esittämään 0,25 mm:n tarkkuusongelmaan.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi