Fosfori ja typpi ovat aineita, joita ei saisi päästä imeytymään ihmisten...

Fosfori ja typpi ovat aineita, joita ei saisi päästä imeytymään ihmisten...

Fosfori ja typpi ovat aineita, joita ei saisi päästä imeytymään ihmisten jätevesien mukana maastoon. Fosfori on myös erittäin myrkyllinen alkuaine. Jo 50 milligramman annos on tappava sanotaan Wikipediassa. Mistä fosfori ja typpi sitten tulevat ihmisten jätevesiin? Onko niitä ihmisen ulosteessa, vai tulevatko ne pesuaineiden mukana? Fosforia käytetään kuulemma esim. hammastahnassa. Miten ihmeessä tosi myrkyllistä ainetta voidaan käyttää hammastahnassa? Eikö eläinten ulosteessa ole fosforia, kun niille ei tarvitse rakentaa jätevedenpuhdistamoja?

Vastaus

Fosforin myrkyllisyys riippuu ratkaisevasti siitä, missä olomuodossa tai yhdisteessä se on sitoutuneena. WSOY:n Facta-tietopalvelun mukaan fosfori esiintyy neljänä erilaisena allotrooppisena muotona, joista tärkeimmät ovat valkoinen ja punainen fosfori. Valkoinen fosfori on myrkyllistä ja ilmassa helposti syttyvää vahanpehmeää ainetta. Se reagoi helposti mo­nien alkuaineiden kanssa. Syttymisen ehkäisemiseksi sitä säilytetään vedessä. Punainen fosfori ei ole myrkyllistä. Se on huomattavasti pysyvämpi ja huonommin reagoiva kuin valkoinen fosfori.

Fosforia on runsaasti mm. ihmisen ja eläinten luustossa sekä aivo- ja hermokudoksessa. Fosforia vapautuu luontoon eläinten lannan kautta. Fosforia pääsee jäteveteen sekä ihmisten ulosteista että pesuaineista, typpeä virtsasta ja ulosteista.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Fosfori
http://fi.wikipedia.org/wiki/Allotropia

Kommentit (0)

Vastauksesi