Finnkampenissa molemmilla puolilla?

Finnkampenissa molemmilla puolilla?

Näin Ruotsi-Suomi yleisurheilumaaottelua seuratessa tuli meidän yleisurheilun ystävien kesken mietintään kaksi kysymystä. Kuinka monta ja ketkä ovat edustaneet tässä perinteisessä maaottelussa molempia maita? Ja onko oltava maansa kansalainen päästäkseen mukaan?

Vastaus

75-vuotiaan maaotteluperinteen kunniaksi julkaistiin vuonna 2000 Matti Hannuksen ja Esa Laitisen kokoama historiikki "Maailman paras maaottelu". Kirjassa esitellään kaikki vuosien 1925-1999 välillä käydyt Suomi-Ruotsi -yleisurheilumaaottelut tuloksineen. 

Ainakin yksi molempia maita edustanut urheilija kirjassa mainitaan. Vuonna 1973 juoksi Ruotsin väreissä 3000 metrin esteissä Hannu Partanen sijoittuen viidenneksi. Aikaisemmin, vuosina 1968-1969 hän edusti samalla matkalla Suomen joukkuetta. Helsingissä -68 tuloksena oli neljäs tila ja Tukholmassa -69 Partanen sijoittui kolmanneksi. On mahdollista, että molempia maita edustaneita oli aikanaan useampiakin, mutta muista tapauksista ei vastaaja löytänyt tietoa.

Suomen urheiluliiton edustussäännöissä todetaan, että IAAF:n sääntöjen alaisissa kilpailuissa, kuten Olympiakisoissa, MM-, EM-, Maailman- tai Euroopan Cup -kilpailuissa Suomea voivat edustaa vain Suomen kansalaiset. Samaa sääntöä noudatetaan myös kaikissa Suomen käymissä maaotteluissa. Jos urheilija on vasta hiljattain saanut kansalaisuuden, pitää huomioida vielä mahdolliset karanteeniajat.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi