Fedor Linden puuttuminen historiankirjoista

Fedor Linden puuttuminen historiankirjoista

Venäjän armeijan "Suomen rykmentin"(?) kersantti Theodor (Fedor) Linde (1881–1917) esiintyy useissa englanninkielisissä Venäjän historian kirjoissa, miksi ei suomenkielisissä?

Vastaus

Saksalaisen isän ja puolalaisen äidin lapsena varttunut Fedor Linde (Fjodor Linde/Friedrich Linde) asui lapsuudessaan Karjalan kannaksella, ei kovin kaukana Pietarista. Wikipedia-artikkelia antoisampi ruotsinkielinen verkkosivu kertoo hänen joutuneen pidätetyksi vuoden 1905 levottomuuksien aikana. Tuolloin vasta 16-vuotias Linde matkusti opiskelemaan Italiaan ja Sveitsiin käytännössä maanpakolaisena. Hän pääsi palaamaan takaisin Venäjälle vuonna 1913. Ensimmäisen maailmansodan puhjetessa 1914, Linde sijoitettiin Henkikaartin suomenmaalaiseen rykmenttiin, jolla ei oikeastaan ollut mitään tekemistä Suomen kanssa. Kyseinen, pääosin Inkerinmaalta koottu rykmentti tosin osallistui Suomen valloitukseen vuonna 1808. Kersanttina palvellut Linde lähetettiin Pietarin mielenosoituksista rintamalle ja hän sai surmansa Lutskissa Ukrainassa vuonna 1917.

Linde oli venäläinen saksalaisin ja puolalaisin verenperinnöin. Hän vietti nuoruutensa kosmopoliittisella Kannaksen alueella ja kuoli Venäjän armeijan riveissä. Hänellä ei ollut juuri mitään erityisiä siteitä Suomeen, eikä hän ollut suomalainen. Tosin tuon ruotsinkielisen artikkelin mukaan Hufvudstadbladet julkaisi 10.9.1917 pikkuilmoituksen Linden kuolemasta.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi