Feberin piste. Mikä se on?

Feberin piste. Mikä se on?

On väestöllinen piste nykyisin kait siirtynyt Sotjalankohdille.
Mikä se siis on?
Miten sen voisi ymmärtää meikäläinen?
Miten se lasketaan?

Vastaus

Weberin piste on tietyllä alueella asuvan väestön asuinpaikkojen mukaan laskettu alueellinen keskipiste. Se lasketaan tietyn alueen asukkaiden keskinäisiä etäisyyksiä vertaamalla. Weberin pisteessä kaikkien asukkaiden yhteenlaskettu etäisyys on lyhin. Se on tavallaan siis tietyn alueen, esimerkiksi valtion, keskeisin paikka, johon kaikilla on tasavertaisesti lyhin matka kulkea.

Weberin piste liikkuu jatkuvasti kohti etelää, koska etelän suurien kaupunkien asukasmäärä kasvaa koko ajan. On arvioitu, että Weberin piste siirtyy vuosittain kilometrin verran etelää kohti. Tällä hetkellä se majailee Hauhon suunnalla (tieto vuodelta 2016).

Lähteitä:
https://yle.fi/uutiset/3-9232525
https://fi.wikipedia.org/wiki/Weberin_piste

Kommentit (1)
Silloin kun kyse on alueen sijaan kielestä, niin tietyn kielen weberin pisteessä puhuttu... Silloin kun kyse on alueen sijaan kielestä, niin tietyn kielen weberin pisteessä puhuttu murre on se murre jota pidetään yleiskielenä (kun se ymmärretään eri asiaksi kuin kirjakieli). Itselleni on joskus sanottu että sun puheesta ei yhtään käy ilmi mistä sä olet kotoisin, kun sä puhut yleiskieltä. Mutta sehän juuri kertoo mistä olen kotoisin - tai oikeammin mistä vanhempani ovat kotoisin; itse kasvoin Helsingin reuna-alueen lähiöissä joissa maaltamuuton vuosina kaikki puhuivat oman kotiseutunsa murretta, joten vanhempieni murre jäi minulla päälle. Suomessa on niin tarmokkaasti pyritty standardoimaan kirjakieltä, että sitä pidetään yleiskielenä, mutta esimerkiksi ruotsin kielen murteita esitellyt dokumenttisarja YlE:ssä muutama vuosi sitten kertoi että Ruotsin weberin pisteessä puhuttu murre on se keskimääräinen murre jota kaikki ruotsalaiset ymmärtävät ja pitävät yleis-ruotsina (koska mitään standardi-ruotsia ei ole koska kukaan ei oel yrittänyt standardointia). Ikävä kyllä en muista mikä se ruotsin murre on.
15.6.2017 16:18 Telttu Ella 16145

Vastauksesi