Fanta Ananas -nimisessä limonadissa ei ole lainkaa Ananasta -...

Fanta Ananas -nimisessä limonadissa ei ole lainkaa Ananasta -...

Fanta Ananas -nimisessä limonadissa ei ole lainkaa Ananasta - ainesosaluettelossa on "sitruuna-saflori-porkkanatiiviste". Onko tällainen "väärällä nimellä" myyminen laillista? Voiko täten tehdä myytäväksi tuotteen; esim omenalimonadin, joka olisikin pelkkää viinamarjamarjamehua?

Vastaus

Fanta ananas-limu ei sisällä ananasta. Vain muutamien juomien nimestä ja koostumuksesta on laissa tarkemmin säädetty, limonadit eivät kuulu näihin.

Fanta ananaksessa käytetyt sitruuna-saflori-porkkana on mukana ainoastaan antamassa juomalle väriä. Ananakselle se saadaan maistumaan aromeilla.
http://www.sinebrychoff.fi/page.php?page_id=120&id=359

(lopussa valmistajan edustajan vastaus)

Elintarvikesäännösten mukaan elintarvikkeen nimen muodostamisessa on käytettävä tiettyjä periaatteita. Nimen pitäisi muodostua siten, että se mahdollisimman hyvin kuvaa tuotteen koostumusta (esim. kaura-omena-pähkinämysli), eikä nimi saa olla harhaanjohtava. Maito- ja mehutuotteista säädetään tarkemmin. Jos esimerkiksi jogurtti ei sisällä mansikkaa, vaan maku on saatu aikaan aromeilla, pitää nimenä olla ”mansikanmakuinen jogurtti”.

http://tuoreetkasvot.fi/pakkausmerkinnat_heinakuu.html
http://tuoreetkasvot.fi/lataukset/Evira_pakkausmerkit_FI_140109_okk.pdf

Mutta kuten sanottu, limonadien kohdalla lainsäädäntö on hövelimpi. On vaikea ymmärtää millä lailla ”Fanta Ananas” kuvaa mahdollisimman hyvin kyseisen juoman koostumusta. Tuon esimerkin mukaan olisi nimiasian puitteissa ilmeisesti mahdollista myydä vedestä ja hiilihaposta sekoitettua, laboratorio-omena-aromilla terästettyä juomaa omenalimonadina.

Oli miten oli, tuotteiden ainesosaluetteloja kannattaa, varsinkin allergikkojen, tutkia tarkaan.

Elintarvikelaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060023

Coca-Cola Finland vastaa:
"Hei!
Sitruuna-saflori-porkkanatiiviste antaa juoman värin.

Juoman maku on peräisin ainesosaluettelossa mainittuista luonnollisista aromeista ja aromeista.

EU:n ja Suomen elintarvikelainsäädännön mukaan aromit luokitellaan kolmeen luokkaan.

Luonnollinen aromi löytyy sellaisenaan luonnosta.

Koska joillekin aromeille on suurempi tarve maailmassa kuin mitä on mahdollista uuttaa suoraan luonnosta, valmistetaan osa näistä aromeista ihmisten toimesta. Nämä nk. luontaisen kaltaiset aromit ovat luonnollisten aromien tarkkoja kopioita eikä niitä ole mahdollista erottaa toisistaan esim. mikroskoopilla tai testeillä. Tällainen luontaisen kaltainen aromi on siis ihmisen valmistama vaikka se on myös löydettävissä luonnosta myös sellaisenaan.

Ja kolmas aromiryhmä on keinotekoinen aromi, jolle ei ole löydettävissä vastinetta luonnosta.

Elintarvikelainsäädäntö edellyttää että luonnolliset aromit ja luontaisen kaltaiset aromit vielä toistaiseksi erotellaan toisistaan ainesosaluettelossa. Lainsäädäntö muuttuu 2010, jolloin luontaisen kaltainen aromi -käsite poistuu käytöstä, eräällä tavalla turhana.

Ainesosaluettelossa ainesosat tulee aina ilmoittaa määräjärjestyksessä, suurimmasta ainesosasta pienimpään.
Ainesosaluettelon mukaan Fanta ananaksessa ei ole keinotekoisia aromeja. Valtaosa juoman mausta on peräisin luonnollisista aromeista. Jonkin verran makua saadaan luontaisen kaltaisesta aromista, joka - kuten tuossa ylempänä selvitin - on luonnollisen aromin tarkka kopio."

Kommentit (0)

Vastauksesi