Euroviisumaat paremmuusjärjestyksessä? Onko Suomi viimeisenä?

Euroviisumaat paremmuusjärjestyksessä? Onko Suomi viimeisenä?

Vastaus

Euroviisujen virallisilta sivuilta löydät kattavat tuloslistat kilpailun koko historian ajalta. Sieltä näet täydelliset tuloslistat sekä vuosittain että maittain:
http://www.eurovision.tv/page/history/facts-figures

Jos tarkoitat kysymykselläsi, että kaikista vuosista ja kaikkien maiden sijoituksista pitäisi esittää jonkinlainen yhdistelmä, jossa maat olisi asetettu paremmuusjärjestykseen kautta aikain, niin tällaista tuskin löytyy. Sen laatimisessahan pitäisi nimittäin ottaa huomioon aika monia muuttujia, esimerkiksi kunakin vuonna osallistuneiden maiden määrä, kulloinkin annetut pistemäärät, muuttuneet pisteiden jakotavat, kilpailun rakenteen muuttuminen aikojen kuluessa, kunkin maan osallistumiskertojen määrä jne. Eri tekijät pitäisi sitten pystyä jollain tavoin tasapainottamaan, jotta eri maiden tulokset saataisiin edes jotenkin vertailukelpoisiksi.

Suhteellisen helppoa (joskin työlästä) olisi tietysti laskea tulostaulukoista se, monenneksiko kukin maa on "keskimäärin" sijoittunut ja sitten järjestää maat "keskimääräiseen" paremmusjärjestykseen. Tällainen laskentatapa olisi kuitenkin parhaimmillaankin korkeintaan suuntaa-antava. Laskin huvin vuoksi maittain esitetystä tulostaulukosta Suomen keskimääräisen sijoituksen (mukaanlukien semifinaalit), ja jos nyt näppäilin luvut oikein laskimeen, Suomen keskimääräinen sijoitus on 13,7. Mutta eipä tämä tulos paljonkaan kerro, kun osallistujamaiden määrä on vaihdellut seitsemästä neljäänkymmeneenkolmeen. :)

Kysymyksestäsi päätellen ilmeisen sitkeänä joidenkin mielessä edelleen elää legenda siitä, että Suomi olisi maailman huonoin euroviisumaa. Tälle uskomukselle ei kuitenkaan taida löytyä enää katetta, koska yhäkin on esimerkiksi maita, jotka eivät koskaan ole voittaneet kisaa, ja maa, joka on useimmin jäänyt kilpailun viimeiseksi, ei ole Suomi vaan Norja.

Kommentit (0)

Vastauksesi