Etsin yhä Kallion kirkon kellojen kuviointien tekstejä?

Etsin yhä Kallion kirkon kellojen kuviointien tekstejä?

Aiemmin kysyin: "Etsin tietooni Kallion kirkon kellojen tekstejä, löytyisikö? Kiittäen A" ja sain kiitos vastauksena tietoa Kellokoraalin sanoituksista (se tieto meillä olikin).

Vastaus

Edellinen vastaus oli tämä http://www.kysy.fi/kysymys/etsin-tietooni-kallion-kirkon-kellojen-tekste... Vastaaja ymmärsi kysymyksen silloin väärin, pahoittelut haksahduksesta!

Kirkon seitsemän kelloa valmisti saksalainen kellotehdas Schilling & Söhne Apoldasta vuonna 1911. Soittokoneiston "kellopelin" valmisti samoin saksalainen yritys Bokelmann & Kuhle. Tämä käy ilmi saatavilla olleista kirjallisista lähteistä. Sen sijaan kellojen tekstejä niissä ei mainita ja kuviakin on niukasti. Muutaman verkkohauilla löytyneen YouTube-videon ja valokuvan avulla selvisi, että psalmeista näyttäisi olevan kyse. Kelloihin valetut tekstit ja psalmien numerot näkyivät kuvissa osittain ja viedoillakin ne vilahtelivat aika nopeasti.

Varmuudella tunistettavissa ja pääteltävissä olivat seuraavat kaksi psalmia:

100:2 Palvelkaa Herraa ilolla, tulkaa hänen kasvojensa eteen riemulla.

99:2 Suuri on Herra Siionissa, hän on korkea yli kaikkien kansojen.

Mahdollisesti erään kellon teksti on psalmi nro 66:1 (Veisuunjohtajalle; laulu, virsi.) Kohottakaa Jumalalle riemuhuuto, kaikki maa.

Vähän epävarma, mutta todennäköinen on myös psalmi 95:7 Antakaa Herralle, te kansojen sukukunnat, antakaa Herralle kunnia ja väkevyys.

Viides, Ylen kuvaaman videon perusteella löydetty psalmi on kaiketi 44:8 Sillä Jumala on kaiken maan kuningas. Veisatkaa hänelle virsi.

Psalmitekstien tulkinnassa käytettiin seuraavaa sivustoa:  http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible  Psalmiteksteiksi valitsin vuoden 1933/38 käännöksien versiot ja ne poikkeavat hiukan kellojen teksteistä. Psalmiluvut lienevät kuitenkin varsin kohdallaan.

Kysymys lähetettiin myös Kallion seurakunnalle sähköpostitse, mutta vastausta ei vieläkään ole saapunut. Kysyjä voi itsekin yrittää tiedustella asiaa suoraan seurakunnasta. Yhteystiedot löytyvät lähdelinkistä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi