Etsin lapsuuteni kirjaa 80-90 luvulta. Siinä oli eläimiä. Mm vesipiippua polttava mittarimato?

Etsin lapsuuteni kirjaa 80-90 luvulta. Siinä oli eläimiä. Mm vesipiippua polttava mittarimato?

Oli muistaakseni a4-kokoinen kirja jossa ehkä jokin pieni eläin etsi jotain ja kyseli muilta pikkueläimiltä. Värikkäät kuvitukset eikä paljon tekstiä. Siinä tosiaan oli jokin mittarimato tms joka poltti jotaib piippua. :) kovasti tahtoisin löytää kirjan koska muistan sen olleen minulle tärkeä ja lukisin mielelläni sen omille lapsilleni. Onkohan tämä ihan hakuammuntaa?

3 vastausta

Vesipiippua polttelee Liisan seikkailut ihmemaassa -kirjan iso, vihreä Kaalimato luvuissa Liisa Kanin talossa ja Kaalimadon neuvo. Gummeruksen julkaisemassa kahden kirjan yhteisniteessä on John Tennielin kuvitus. Yhteisniteen ovat kääntäneet suomeksi Kirsi Kunnas ja Eeva-Liisa Manner.

Helmetistä löytyy myös Anni Swanin käännös. Kuvittaja on Tove Jansson.

Alice Martinin suomennoksessa on alkuperäinen John Tennielin kuvitus.

 

 

Kommentit (0)
04.10.201612:46
25827
62

Vesipiippua polttava mittarimato on tietenkin yksi kuuluisimmista Liisa Ihmemaassa -teoksen kuvista ja hahmoista. Pane kuvahakuun "Caterpillar using a hookah", niin näet versioita - se ensimmäinen mustavalkoinen on alkuperäinen ja paras, John Tennielin kuvituksesta vuodelta 1865. Jos tätä samaa aihetta on käytetty jossain toisessa teoksessa, on kyseessä jo melko selkeä plagiaatti. Jonkun mielestä kyseessä on niin ikoninen hahmo, että se elää jo omaa elämäänsä ja sitä voisi siksi käyttää muidenkin kirjailijoiden tuotoksissa. En ole tästä samaa mieltä, koska "lainaaja" ei kuitenkaan sisällytä kirjaansa huomautusta: "Mittarimato ei ole omaa keksintöäni, varastin sen Lewis Carrollilta. (Varastin paljon muutakin sieltä sun täältä, en nyt jaksa listata kaikkea.)" Liisan seikkailut Ihmemaassa on julkaistu suomeksi niin monta kertaa, että sieltä jostain 60-70-80-luvun simppelistä kuvakirjaversiosta - julkaisija esim. Paletti tai Artko - voisivat hyvinkin löytyä kysyjän kaipaamat mielikuvat. Taitaa mennä kirpparihommiksi tämä.

Kommentit (0)
06.10.201623:11
25827
20

Sokea Reettakin näkee, että kysyjän kuvailema isokokoinen kirja, "värikkäät kuvitukset eikä paljon tekstiä", ei ole yksikään noista täysmittaisista versioista eli minun vastauksessani on jo annettu ihan riittävästi tietoa alkuperäisteoksesta; sen sijaan noiden tarjoaminen ratkaisuksi, mikäli kysyjä kaipaa juuri sitä lapsuutensa kirjaa, osoittaa melkoista löperyyttä. Ei tosin mitään uutta tässä. (Tove Janssonin mittarimato-kuva on kyllä erittäin hieno.) WSOY julkaisi Anni Swanin suomennoksen - Liisan seikkailut ihmemaailmassa - Tennielin kuvituksella jo 1906. Googlen kuvahaulla jos seikkailee (esim. hakemalla "Liisa ihmemaassa kirja"), ja jatkaa valitsemalla jonkin kuvan ja sitten "näytä lisää", näkee eritasoisia kuvituksia, paljon erityisesti Disneyn vuoden 1951 elokuvaan perustuvia.

Kommentit (0)

Vastauksesi