Etelä-Haagassa Lapinmäentien ja Korppaantien risteyksessä on muistomerkki...

Etelä-Haagassa Lapinmäentien ja Korppaantien risteyksessä on muistomerkki...

Etelä-Haagassa Lapinmäentien ja Korppaantien risteyksessä on muistomerkki, minkä muistoksi se on pystytetty? Muistomerkki on parin metrin korkuinen kivipaasi johon on hakattu saksalaiskypärä ja miekat ristissä. Teksti on HIER RUHEN IN GOTT.... GEFREITER , KURT SEIBT + 28.IX. 1893. KARABINIER, ARTHUR BEUGERT, + 11.1X.1893, GEFALLEN IN FINLANDS.... Alkukesästä muistomerkille tuotiin kukkalaatikko ja upeat kesäkukat.

Vastaus

Muistomerkki liittyy kansalaissodan tapahtumiin. Kenraalimajuri Rüdiger von der Goltzin johtama Saksan Itämeren divisioona nousi maihin Hangossa 3.4.1918. Noin 10 000 sotilasta eteni kohti Helsinkiä. 11.4. saksalaisjoukot taistelivat Espoossa ja punaisten vastarinnan murruttua jatkoivat illalla Etelä-Haagaan. Siellä kaatuivat Saksilaisen karabineerirykmentin tiedustelijat Kurt Seibt ja Arthur Beukert. Hyökkäys pysäytettiin ja päätettiin jatkaa seuraavana aamuna. Kaatuneet sotilaat saivat haudalleen muistoksi kivipaaden. Muistomerkin sivuille on lisäksi kaiverrettu suomeksi ja ruotsiksi: "Kiitollisuus pystytti patsaan".

Pääkaupunkiseudulla 1918 kaatuneiden saksalaisten hautoja on myös Espoon Leppävaarassa Muistopolun varressa, Vanhan kirkon puistossa, Kumpulan Jyrängöntiellä ja Vantaalla Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sis%C3%A4llissota
http://www.vapaussota.com/muistomerkit.html
Vainio, Seppo: Saksalaiset kaatuneet sotilaat ja muistomerkit Suomessa 1918 (Tikkurilan kopiopalvelu, 2009)

Kommentit (0)

Vastauksesi