Estääkö kova pakkanen lumisateen?

Estääkö kova pakkanen lumisateen?

2 vastausta

Lunta sataa yleensä silloin, kun lämpötila on pakkasen puolella tai hyvin lähellä nollaa celsiusastetta. Vaikka lämpötila maanpinnan lähellä olisi nollan yläpuolella, lunta voi sataa silti, koska ylhäällä pilvien korkeudella on kylmempää eikä lumi aina ehdi sulaa matkalla

Lumen synnystä ja lumisateen olemuksesta löytyy lisää tietoa alla olevasta artikkelista.

Kommentit (0)
26.03.201913:13
75886
17

Lumisateen syntyyn tarvitaan pilviä, selkeältä taivaalta harvemmin sataa lunta (ellei se kulkeudu jostain sivusta tuulen mukana). Kova pakkanen taas vaatii selkeän taivaan, jolloin lämpö karkaa avaruuteen, kun pilvet eivät ole välissä estämässä sitä (plus tietysti talviaika, jolloin aurinko ei lämmitä pohjoista pallonpuoliskoa). 

Joten siis pakkanen ei itse estä lumisadetta, mutta molemmat ilmiöt eivät esiinny yhtä aikaa. Pikemminkin voisi sanoa että lumisade (pilvet) estää kovan pakkasen.

Kommentit (1)
Juuri näin. Lisäksi lämpö karkaa avaruuteen talvella siksi että Suomen leveysasteilla... Juuri näin. Lisäksi lämpö karkaa avaruuteen talvella siksi että Suomen leveysasteilla aurinko ei nouse tarpeeksi korkealle jotta aurinko pystyisi lämmittämään meitä. Kesällä aurinko nousee juuri sen verran ylemmäksi että auringosta saadaan lämpöä enemmän kuin sitä karkaa pilvien välistä, ja siksi piletön päivä on lämpimämpi kuin kylmä. Talvella siis pilvetön päivä on kylmä, koska auringon antama lämpö jää pienemmäksi kuin pois karkaava lämpö.
26.3.2019 14:14 Telttu Ella 17694

Vastauksesi