Esikoisen syntymän jälkeen on suuresti mietityttänyt tuttipullojen...

Esikoisen syntymän jälkeen on suuresti mietityttänyt tuttipullojen...

Esikoisen syntymän jälkeen on suuresti mietityttänyt tuttipullojen "oikeaoppinen" pesu ja sterilointi. Jotkut sanovat, että pullot ja tutit tulisi keittää kiehuvassa vedessä joka päivä. Tuttipullojen ja tuttien ohjeissa lukee yleensä vain, että ne on keitettävä ennen ensimmäistä käyttökertaa. Synnytysosastolla minua ja puolisoani neuvottiin vain huuhtelemaan tuttipullo käytön jälkeen kylmällä vedellä.

Miksi pullot huuhdellaan juuri kylmällä vedellä ja minkä takia ne tulisi steriloida JOKA käytön jälkeen? Jääkö äidinmaidosta tai korvikkeesta pulloon jokin tietty bakteeri? Jos pulloja keittää jatkuvasti, niin liukeneekö niistä herkemmin Bisfenoli A:ta?

Maalaisjärjellä ajateltuna pienen lapsen vastustuskyky kehittyisi paremmin, jos pullot ja tutit vain huuhtelisi..

Vastaus

Aikojen kuluessa vauvojen hoitoon liittyvät ohjeet tuntuvat muuttuneen kovastikin. Tästä syystä eripuolilta saa erilaisia ohjeita myös tuttien ja pullojen pesemistä ja sterilointia koskien.
Maalaisjärjen käyttö on sallittua. Minä ajattelisin niin, että minkä aikuinen itse pistäisi suuhunsa, voi sen myös antaa vauvalle. Normaalioloissahan kaikki ruoka-astiat tiskataan jokaisen käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja pesuaineella, huuhdellaan ja annetaan kuivua. Tämä periaate sopii myös tuttupulloihin. Pelkkä kylmällä vedellä huuhtelu ei varmasti puhdista tuttipullosta kaikkia maitojäämiä ja huonosti pestyssä astiassa voivat haitalliset bakteerit alkaa kasvaa.
Tutteja ja tuttipulloja valmistavan Ainun sivuilla kerrotaan pullojen pesemisestä seuraavaa: "Tuttipullot tulee ennen käyttöönottoa pestä huolellisesti ja steriloida keittämällä 5 minuuttia. Heti käytön jälkeen huuhtele pullo kylmällä vedellä, jolloin maidon proteiinit irtoavat eivätkä tartu pulloon. Tuttipullot voi pestä astianpesukoneessa, pullotuttien pesuun suosittelemme käsinpesua."

Huvituttien osalta sanoisin, että maahan pudonnut tutti on hyvä ainakin huuhdella hyvin huolellisesti. Harva aikuinenkaan laittaa suuhunsa lattialta löytämänsä esineen. Ainun sivuilla sanotaan huvituttien pesemisestä seuraavaa: "Ennen käyttöönottoa pese tutti huolellisesti vedellä ja steriloi keittämällä 5 min. kiehuvassa vedessä. Keittämisen jälkeen anna tutin jäähtyä ja purista tutin imuosasta sinne mahdollisesti mennyt vesi pois. Puhdista tutti ennen jokaista käyttökertaa, steriloi tarvittaessa. Älä käytä astianpesuainetta."

Itse tein aikanaan niin, että steriloin tutit ja tuttipullot kiehuvassa vedessa ehkä 3 päivän välein. Muutoin normaali peseminen on riittävä. Liikaan sreriililyteen ei kannata pyrkiä, sillä terve vastustuskyky on lapselle hyväksi.

http://www.ainu.fi/tuotteet/tuttipullot-ja-pullotutit
http://www.ainu.fi/tuotteet/huvitutit

Kommentit (0)

Vastauksesi