Esiintyykö Esko Arra muissa Mauri Sariolan kirjoissa kuin Joka tuuleen kylvää?

Esiintyykö Esko Arra muissa Mauri Sariolan kirjoissa kuin Joka tuuleen kylvää?

Mauri Sariolan kirjassa "Joka tuuleen kylvää" on päähenkilönä Esko Arra, mutta muistanko väärin että hän olisi mukana jossain muissakin kirjoissa?
Ei päähenkilönä, mutta nimismiehenä kun Susikoski on päähenkilö.
Onkohan tuo Arra jotenkin Sariolan omakuva opiskeluajalta? 
Onko Sariolasta kirjoitettu elämäkertaa josta sen voisin tarkistaa?

Vastaus

Otimme yhteyttä Mauri Sariola -seuraan ja sieltä vastattiin meille seuraavasti:

Arra esiintyy seuraavissa teoksissa:

Arra Esko lainopin ylioppilas "Joka tuulen kylvää" 8
Arra Esko nimismies "Totuus on armoton" 104
Arra Lasse "Joka tuulen kylvää" 15
Arra Tuula rouva "Totuus on armoton" 192
Arra eläinlääkäri "Joka tuulen kylvää" 14
Arra tohtorinna "Joka tuulen kylvää" 7

Viimeisenä on sivunumero, jolla Arra esiintyy ensimmäisen kerran. Sivunumero ei ole tarkka, koska eri painoksissa se voi muuttua.

Esko Arra on siis romaanimaisesti kirjoitettu Mauri Sariola.

"Totuus on armoton" ei ole Susikoski –kirja. Siinä Esko Arra esiintyy nimismiehenä.  Arran esikuvana on Porilainen Urpo Rantamo. joka oli Maurin ystävä ja Kankaanpään nimismies. Kuoli v. 2014 yli 90 –vuotiaana.

Lasse oli Esko Arran veli, joka kaatui sodassa. Maurin veli oli Lasseksi kutsuttu Lauri, joka kuoli nuorena lainopin ylioppilaana tapaturmaisesti hukkumalla Takajärveen tapaninpäivänä.

Eläinlääkäri Arra oli Esko Arran isä, joka oli jo kuollut. Tohtorinna Arra oli hänen äitinsä. 

Lisäksi muistelmateoksessaan “Suruton Sariola” sivulta 91 alkavassa osiossa “Reportaasi, jota ei tehty”  Sariola kertoo tapauksen, jossa hän itse oli Pudasjärven Pisteen koululla tekaistulla nimellä, Simo-Auli Arra, opettajana. Tämähän on anagrammi nimestä Mauri Sariola. Siinä ovat samat kirjaimet eri järjestyksessä. Tekaistu oli myös lukion päästötodistus sekä opettajaseminaarin todistus. Ne olivat siis oppilaitoksista, joita ei ollut olemassakaan. Sariolan mukaan - hän opiskeli Lakia Helsingin Yliopistossa - paperit eivät olleet väärennöksiä, koska alkuperäisiä ei ollut olemassakaan. Kyllä tästä käräjäoikeus oli toista mieltä ja Mauri sai ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Nimimerkeillä Simo Arra ja Simo-Auli Arra Sariola teki lukuisia lehtinovelleja eri aikakauslehtiin. Näistä osa on kolmessa novellikokoelmassa: “Laulu seis sanoi Susikoski” CrimeTime 2014, “Ivalon pamaus” Kirjakenno 2017 ja “Tutkinut komisario Susikoski” Kirjakenno 2018. Näistä Ivalon pamaus on loppunut kustantajan varastosta. Näitä novelleja oli mm. Seurassa ja Avussa.

Mauri Sariolasta ei ole tehty elämäkertaa. Se on tarkoitus saada valmiiksi 2024, kun Mauri Sariolan syntymästä tulee 100 v. Tämän vuoden syksyllä valmistuu dokumenttielokuva Mauri Sariolasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi