Erään kodinkoneiden sähkönkulutustaulukon mukaan energiaa kuluu seuraavasti:...

Erään kodinkoneiden sähkönkulutustaulukon mukaan energiaa kuluu seuraavasti:...

Erään kodinkoneiden sähkönkulutustaulukon mukaan energiaa kuluu seuraavasti: vesisänky 1,50 kWh/10 min,kiharrin 0.02 kWh/10 min. Kuinka suuret ovat kuinkin laitteen yhden tunnin käyttökustannukset, jos yhden kWh:n hita on 0,40 mk??

Vastaus

Sähkölaitteiden teho ilmoitetaan watteina (W) tai kilowatteina (kW). Yksi kilowatti on 1000 wattia. Joidenkin sahkölaitteiden kulutuksen voi laskea itse, kun tietää laitteen tehon ja käyttöajan. Tehon eli wattimäärän löytää laitteen arvokilvestä.
Esimerkiksi hehkulampun sähkönkututus lasketaan seuraavan kaavan avulla:
teho x käyttöaika =sähkönkäyttö
Siis jos 100 watin hehkulamppua poltetaan 5 tuntia, sähköä kuluu: 0,1 kW x 5 h = 0,5 kWh.
Kustannukset saa selville kertomalla sähkönkulutuksen sähkön hinnalla (esimerkissämme yleissähkön hinta 50 p) eli 0,5 x 50 penniä =25 penniä.
Kulutuksen laskeminen ei kuitenkaan aina suju näin kaavan mukaan, sillä
useimmissa laittessa, kuten silitysraudassa, jääkaapissa ja pesukoneessa on lämpötilaa säätelevä termostaatti. Silloin sähkönkulutusta ei voi laskea kaavan avulla, vaan mittaamiseen tarvitaan erityinen mittari.
(http://www.kainuunsahko.fi/sahko_ja_mina/sahkonkulutus.htm)
Myös vesisänky kuuluu niihin laitteisiin, joiden sähkönkulutuksen mittaamiseen tarvitaan kilovattituntimittari. (http://www.kainuunsahko.fi/palvelut/wattivahti.htm)

Energia.fi –palvelun sivuilla on mahdollisuus katsoa paljonko monien kodinkoneiden ja –laitteiden (esim. vesisängyn) sähkönkulutus maksaa kuukaudessa ja vuodessa. Tämän sivuston valossa kysymyksessäsi mainitut kulutusluvut vaikuttavat kovin suurilta, sillä Energia.fi -sivuilla on vesisängyn kulutukseksi merkitty 1,5 kWh vuorokaudessa, ei 10 minuutissa. (http://www.energia.fi/koti/skulutus/main.html).

Kotitaloussähköstä Motiva-sivuilla: http://www.motiva.fi/tietopankki/asuminen/

Terveisin,
iGS-toimitus
Helsingin kaupunginkirjasto

Kommentit (0)

Vastauksesi