Epäselvyys jalkapallon paitsiosäännössä, jota en saa selville ainakaan fifan...

Epäselvyys jalkapallon paitsiosäännössä, jota en saa selville ainakaan fifan...

Epäselvyys jalkapallon paitsiosäännössä, jota en saa selville ainakaan fifan sivujen tai wikipedian perusteella: Jos hyökkäävä pelaaja palloa kuljettaen on ohittanut alimman puolustajan, ts. toiseksi alimman pelaajan, eli on niin sanotusti ohittanut paitsiolinjan...

Oma käsitykseni asiasta on pikkupojasta asti ollut, että kun linjan ohittaa, on paitsiosääntö murrettu ja saa syötellä rauhassa. Ja jalkapallon säännöt ovat aina olleet minulle läheinen asia, ja pidän itseäni jonkinlaisena pienenä maallikkoeksperttinä niiden suhteen. Kuitenkin mm-kisoissa selostajat sanoivat jotain epämääräistä siitä, että linjan ohitettua ei saisi syöttää eteenpäin, ja erään videopelin paitsiosääntö tukee selostajan kommenttia. Myös tämä FIFA:n sivuilta löytyvä lause olisi tulkittavissa niin, mutta mielestäni se ei vielä todista asiaa, koska tällainen poikkeus saattaisi jäädä huomioimatta yhdessä säännön tiivistävässä lauseessa:

A player is in an offside position if:
* he is nearer to his opponents’ goal line than both the ball and the second last opponent.

Kysymys siis yksinkertaisettuna kuulu:
Saako hyökkääjä paitsiolinjan ohitettuaan syöttää edempänä olevalle joukkuetoverilleen?

Vastaus

Paitsiosääntö ei vesity vaikka paitsiolinja (vastajoukkueen puolustajat) olisi ohitettu. Mikäli hyökkääjä syöttää joukkuetoverilleen, joka on syöttöhetkellä lähempänä vastustajan päätyrajaa kuin sekä pallo, että toiseksi alin vastapelaaja, on tuomiona armotta paitsio.

Maalipotkusta, rajaheitosta tai kulmapotkusta ei vihelletä paitsiota. Myöskään omalla kenttäpuoliskolla ei tunneta paitsiosääntöä.

Kuvitteellisessa tilanteessa, jossa kaksi hyökkääjää on päässyt puolustuslinjan läpi ja joista toinen on paitsioasemassa, mutta pallollinen tuikkaakin suoraan maalin, saattaa erotuomari puhaltaa paitsion. Tällöin tulkitaan, että paitsioasemassa oleva pelaaja, kanssapelaajan pelatessa palloa, osallistuu aktiivisesti pelitapahtumaan joko vaikuttamalla peliin, vaikuttamalla vastapelaajaan tai saamalla etua paitsioasemastaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Paitsio

Kommentit (0)

Vastauksesi