Entäs jos jumala onkin kuollut?

Entäs jos jumala onkin kuollut?

Vastaus
24.03.201018:08
28313
9

”Jumala on kuollut” on Friedrich Nietzschen tunnettu lausahdus, joka esiintyi useissa hänen teoksissaan. Nietzscheläisittäin ymmärrettynä se ei tarkoita, että Jumala olisi surmattu sillä tavalla fyysisesti kuin ehkä joissakin mytologioissa sankarit surmaavat jumalolentoja. Enemmänkin on tulkittu, että Jumalan kuolema merkitsee sitä, että Jumala käsitteenä on menettänyt merkityksensä ja ettei enää uskota totuuden, moraalin ja muiden suurien asioiden perustuvan johonkin yliluonnolliseen olentoon.

Mitä sitten tällainen käsitteellisen Jumalan kuolema merkitsisi? Nähdäkseni ainakin sitä, ettei moraali voi perustua sellaiseen olentoon, joka on kuollut. Ihmiskunnan täytyy itse luoda omat arvonsa ja punnita, mikä oikein on hyvää ja mikä pahaa. Jumalan kuolema tarkoittaisi myös sitä, ettei ole toivoa mistään kuolemanjälkeisestä elämästä, ainakaan kristinusko opettamassa muodossa.

Kääntäen Jumalan kuolema voi tarkoittaa myös täydellistä arvoperustan puuttumista. Kaikki arvot ja asenteet ovat silloin samalla viivalla, eikä esimerkiksi ihmisten tappaminen ole absoluuttisesti sen pahempaa kuin ihmisten auttaminenkaan. Tällainen ajattelu voi saada myös ihmiset entistä ahneemmiksi ja keskittymään maallisen mammonan hamstraamiseen.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Jumala_on_kuollut löytyy Nietzschen lausahdusta käsittelevä artikkeli. Erilaisissa filosofiankirjoissa on myös selostettu Nietzschen ajatuksia laajasti, ja tietysti kannattaa tutustua myös alkulähteeseen eli Nietzschen tuotantoon.

Kommentit (0)

Vastauksesi