Ensinnä kiitokset hienosta palvelusta ja vastauksista.Monissa maissa kaupoissa...

Ensinnä kiitokset hienosta palvelusta ja vastauksista.Monissa maissa kaupoissa...

Hei. Ensinnä kiitokset hienosta palvelusta ja vastauksista.

Monissa maissa kaupoissa myydän vahvempia oluita kuin meidän keskiolut ja vastaavasti esim. ruotsissa miedompia. Mihin meidän lainsäädännön raja 4,7 % perustuu?

Vastaus

Hei,

kiitos kiitoksista!

Suomessa oluiden luokittelu perustuu aiemmin käytössä olleeseen oluen verotusjärjestelmään. Vuosikymmenten ajan olut jaettiin veroluokkiin alkoholipitoisuuden mukaan. Ennen I-oluen vahvuus oli alle 2,8 tilavuusprosenttia, II-olut oli vahvuudeltaan 2,8–3,7 % , III-olut 3,7–4,7 % ja IV-olut yli 4,7 %.

Veroluokitus poistui Suomessa alkoholilain uudistuksen yhteydessä vuonna 1995.

Nykyään oluen vero määräytyy Suomessa alkoholipitoisuuden perusteella. 0,5-2,8 % oluen vero on 2,20 snt / cl puhdasta alkoholia tuotteessa. Yli 2,8 tilavuusprosentin oluella veron suuruus on 26 snt / cl etyylialkoholia.

Vanha veropohjainen luokittelu on meillä kuitenkin edelleen käytössä oluen anniskelussa ja vähittäismyynnissä. Yli 4,7 prosenttisten käymistuotteiden myynti on sallittua vain valtion monopoliyhtiössä Alkossa. Anniskelupien myöntämisessäkin käytetään samaa 4,7 prosentin rajaa.

Olutpakkausten etiketeissä olevat ”tolpat” eli III-, IVA- tai IVB-merkinnät viittaavat vanhaan käytäntöön eli niillä ei ole käytännön merkitystä. Kuluttajat kuitenkin tunnistavat monet tuotteet näiden merkintöjen avulla.

Olutharrastajat usein kritisoivat keskioluen asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Koska merkittävä osa ulkomaalaisista oluista on yli 4,7 tilavuusprosenttisia, jäävät nämä oluet yksinoikeudella Alkon valikoimaan.

Lähteet:

Oluiden luokittelu ja oluttyypit
http://www.viisitahtea.fi/olutkulttuuri/olutkoulu/2724-oluiden-luokittel...

Alkoholivero
http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkoholivero

Keskiolut
http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskiolut

Kommentit (0)

Vastauksesi