Ensimmäiset Suomessa?

Ensimmäiset Suomessa?

Ensimmäiset ulkomaalaispelaajat Suomen pääsarjassa.. - Lentopalloilu -Jalkapalloilu -Koripalloilu Jääkiekossa tiettävästi ensimmäinen on ollut unkarilainen Ladislaus Rona KIF kaudella 1940-41,tehoilla 3+2= 5. Ja jos saisi lähdeteoksiin viitteitä,josta nuo mainitut edellä kysytyt löytyvät.Ei pelkästään wikipedia...

Vastaus

Lentopallon osalta kysymys oli vaikeimmin selvitettävissä. Vastaaja tiedustelikin asiaa Lentopalloliitolta. Siellä muisteltiin useammankin henkilön voimin ensimmäistä ulkomaalaisvahvistusta. Pohdinnoissa päädyttiin amerikkalaispelaaja Eric Pavelsiin. Pavels pelasi SM-tasolla 51 ottelua kausilla 1978-1979 ja 1979-1980. Puolalainen olympiavoittaja Włodzimierz ”Vodek” Sadalski kuului myös näihin ensimmäisiin tulokkaisiin. Hän liittyi Kokkolan Tiikereiden riveihin syksyllä 1979.

Koripallossa ensimmäisiä vahvistuksia olivat ilmeisesti amerikkalaiset Don Crenshaw ja Greg Douglas. Helsingin Sanomien jutun mukaan Douglas saapui Suomeen elokuussa 1972. Muutama viikko ennen Douglasin saapumista Turun NMKY oli hankkinut riveihinsä Don Crenshaw'n. He olivat maassa ensimmäisinä, mutta heidän jälkeensä Suomessa pelasi samalla kaudella vielä kolme muutakin ulkomaalaisvahvistusta.

Jalkapallon suhteen näkemyksiä onkin sitten monenlaisia. Futisforumin keskustelijat ovat koonneet listaa ensimmäisistä ulkomaalaispelaajista Suomessa. Wikipediallakin on oma luettelonsa. Kaiketi virallisesti ensimmäisenä ulkomaalaisena pelaajana jalkapallon SM–sarjassa on pidetty skotlantilaista Thomas Murrayta, joka pelasi Helsingin Jalkapalloklubissa (HJK) vuonna 1939. Ensimmäinen ulkomaalainen ammatikseen pelannut Suomessa oli ilmeisesti Peter Cordwell (Vaasan Palloseura 1975). TPS:n chileläinen Marcos Lara ja englantilainen John Cole (HIFK ja Grankulla IFK) esiintyivät maamme kentillä jo hieman häntä ennemmin, mutta Cordwellin katsottaneen olevan ensimmäinen Suomeen värvätty pelaaja.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi