Ensimmäiset naispoliisit maailmassa ja Suomessa?

Ensimmäiset naispoliisit maailmassa ja Suomessa?

Mikä oli ensimmäinen maa maailmassa, jossa oli naispoliiseja ja milloin tämä tapahtui? Entä milloin Suomen ensimmäiset naispoliisit aloittivat virassaan? Entä missä maissa ei edelleenkään ole naispoliiseja?

Vastaus

Wikipedian artikkelin mukaan Saksassa poliisivoimiin hyväksyttiin nainen jo vuonna 1903. Yhdysvalloissa naispuolisia poliiseja alettiin värvätä töihin vuonna 1910 ja vähän myöhemmin seurasi Iso-Britannia.

Suomessa ensimmäiset naispoliisit aloittivat toimintansa vuonna 1907. Heille ei järjestetty samanlaista koulutusta kuin miespuolisille kollegoilleen, eikä palkkauskaan ollut yhtä hyvä. Ensimmäinen naispoliisikurssi maassamme järjestettiin 1923. Vasta 1970-luvulla yhtäläinen koulutus, työehdot ja virkanimikkeet olivat tosiasia.

Nykyään tilanne maailmassa on toisenlainen. On vaikea löytää maita, joissa poliisin tehtävät olisivat kokonaan kielletty naisilta. Tosin erilaisia rajoituksia voi paikoin olla mitä tulee aseiden käyttöön ja tiettyihin virkatehtäviin ja toimenkuvaan. Lähinnä tulevat mieleen vanhoillisimmat ja tiukimmin uskontojen määräyksiä tulkitsevat kansakunnat. Arabimaissakin naispoliiseja jo on. Samoin Pakistanissa ja Afganistanissa. Saudi-Arabia tunnetaan hyvin holhoavasta asenteestaan naisia kohtaan. Siellä naisia on kyllä otettu lopulta ns. uskonnollisen poliisin töihin. Sen tehtävä on valvoa uskonnon vaatimia käytäntöjä: sukupuolten pysyttelyä erillään, pukeutumiskoodia jne. Varsinaisiin tavallisiin poliisin tehtäviin naisten ei ilmeisesti toistaiseksi ole sallittu osallistua. Verkosta löytyneen uutisen mukaan Yhdysvalloissa kylläkin koulutetaan parhaillaan saudinaista poliisin virkaan. Tämä uranuurtaja tulisi ilmeisesti työskentelemään kotimaassaan tapauksissa, joissa ollaan tekemisissä naispuolisten rikollisten kanssa.

Vastaaja ei ryhtynyt tutkimaan yksitellen kaikkien mahdollisten maiden tilannetta. Se olisi ollut aikaaviepä urakka. Tulisiko lukijoillamme vielä mieleen maata ilman naispoliiseja?

.

Kommentit (0)

Vastauksesi