Ensimmäiset levysoittimet

Ensimmäiset levysoittimet

Alla olevassa videossa lienee ensimmäisiä levysoittimia, jotka soittavat savikiekkolevyjä. Olivatko soittimet sellaisia, että niitä piti jatkuvasti pyörittää? Ei siis vielä sellaisella pyörityskoneistolla varustettuja, joita silloin tällöin viritettiin kammella. Nimittäin videolla kuuluva ääni vaihtelee selvästi, välillä se on jopa "pikkuoravilta" kuulostava. Tosin viimeisessä kommentissa sanotaan, että tämä levy pitäisi soittaa korkeintaan 76,59 kierroksen minuuttinopeudella. Eikö äänitystekniikkaa voitu tuona aikana säätää tarkasti? https://www.youtube.com/watch?v=fp8cOpK081U&feature=share

Vastaus

Aivan alussa levysoittimia pyöritettiin käsin, mutta jo 1900-luvulle tultaessa niissä käytettiin vedettävää jousta tai sähkömoottoria. Eri asia sitten oli, kuinka tasaisesti ne pyörittivät koneistoa. Videossa käytetty Victrola-soitin ilmeisesti ainakin käy hieman epätasaisesti.

Äänityslaitteistoissa käytetyt moottorit olivat luultavasti vakaampia kuin kuluttajille suunnatuissa soittimissa, mutta muutkin tekijät aiheuttivat ongelmia. Eri yhtiöt käyttivät erilaisia kierrosnopeuksia tallennukseen, joten äänenkorkeus muuttui, jos levy toistettiin väärällä nopeudella, kuten linkitetyssä videossa. Varsinaisesti nopeutta ei koskaan standardoitu, mutta 30-luvulle tultaessa jotakuinkin kaikki käyttivät 78 kierroksen minuuttinopeutta. Silti verkkovirran paikalliset taajusvaihtelut vaikuttivat myös kierrosnopeuteen. Todellinen nopeus saattoi vaihdella 77,92:sta 78,26:een kierrokseen riippuen siitä, oliko taajuus 50 vai 60 herziä. 

Kommentit (0)

Vastauksesi