Ensimmäinen banaanilasti tuli Suomeen noin 1952. Miten ne oli pakattu?

Ensimmäinen banaanilasti tuli Suomeen noin 1952. Miten ne oli pakattu?

Ensimmäinen banaanilasti tuli Suomeen noin 1952. Miten ne oli pakattu? Tuolloin laivamatka kesti kuukausia, olisikohan ihan vihreänä poimiminen riittänyt? Olen kuullut tutun henkilön kertomana yhden ratkaisun, jota kukaan ei usko, joten en viitsi nyt enään häpäistä itseäni...

3 vastausta

iGS on aiemminkin vastannut Suomen ensimmäisiä banaaneja koskevaan kysymykseen. Silloin on tiedetty seuraavaa:

Teoksen ”Elintarviketieto 2” (Porvoo, 1975) mukaan banaaneja ruvettiin tuomaan Suomeen jo vuonna 1909. Aivan vieraita ne eivät kuitenkaan liene olleet aikaisemminkaan, koska pari vuotta aikaisemmin ilmestynyt ”Ruokatavaraoppi keittokouluja ja perheitä varten” (Helsinki, 1907) tuntee ne, mutta toisaalta pitää niitä "meillä jokseenkin tuntemattomina" ja arvelee että niitä syödään lähinnä makeisina. Vuosi 1952 on tässä yhteydessä merkkivuosi kaiketi sen vuoksi, että silloin sodan aiheuttama keskeytys tuonnissa on ilmeisesti päättynyt. http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=bcfc8f7e-01...

Parantuneet säilytysolosuhteet sekä kuljetuksen kehittyminen mahdollistivat banaanin tuomisen myös pohjoismaihin 1900-luvun alussa. Helsingin Sanomista löytyi artikkeli, jossa kerrotaan, että Helsingin vanhasta kauppahallista sai jo 1900-luvun alkupuoliskolla mm. juottovasikkaa, siipikarjaa, appelsiineja, banaaneja, savulohta, suolakurkkuja ja leivoksia. Sotien aikana banaaneja ei juuri ollut saatavilla, mutta 1950-luvun alussa myymälöiden valikoimat monipuolistuivat jälleen. http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=f92e659a-a0...

Vuoden 1952 pakkaustavoista en löytänyt mitään erityistä. Todennäköisesti banaanit on poimittu raakoina ja pakattu laatikoihin aivan kuten nykyäänkin. 1950-luvulla ne ovat kypsyneet pitkän merimatkan aikana, nykyisin banaanit ovat vielä Suomeen saapuessaankin vihreitä ja kypsytetään vasta täällä maahantuojan varastossa.

http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2009_5/7057
http://www.kesko.fi/fi/Vastuullisuus/Vaikuta-valinnoilla/Hyvia-valintoja...

Kommentit (0)
26.01.201713:48
102
100

 

Olin Helsingissä SOK.n banaanivarastolla töissä v -68. Banaanit tulivat ns.tertuissa, joka oli laitettu isoon pussiin, joka oli pehmustettu sisältä. Pakkaukset purettiin ja banaanitertut vietiin kypsyttämöön ja sitten aikanaan myyntiin. Niiden banaaniterttujen mukaan tuli usein käärmeitä ja vaarallisia hämähäkkejä.

Kommentit (0)
26.01.201714:45
61597
68

En tiedä tarvitseeko banaani kylmää kuljetusta, mutta ennen kylmälaitteita käytettiin jäätä ja jäälaatikoita eli eristetty laatikko tai vaikka isompikin kontti ja riittävästi jäätä, niin kuljetus pysyi kylmänä viikkoja. Ja kyllä Karibialta alta kuukauden saatiin lasti Suomeen, ei siinä nyt sentään kuukausia mennyt. Pari viikkoa Eurooppaan ja yksi viikko Suomeen. Sen ajan jäät kestävät eristyslaatikossa, varsinkin talvella. Banaaneja kasvatetaan myös esim Madeiralla ja Espanjassa, josta matka ja sen kesto Suomeen on lyhyempi.

Ensimmäinen jäähdytyslaitteistolla (kompressori) varustettu rahtialus Dunedin teki 1. matkansa 1882, joten varmaankin 1950-luvulla kompressorijäähdytys oli jo aika yleistä, jos rahti tarvitsi kylmäkuljetusta.

Kommentit (0)

Vastauksesi