Ennen vanhaan naisten nailonsukissa oli takana sauma.

Ennen vanhaan naisten nailonsukissa oli takana sauma.

Ennen vanhaan naisten nailonsukissa oli takana sauma. Muistelen, että oli olemassa mainoslause 'Saumassa sen salaisuus'. Oliko sillä saumalla jokin tarkoitus vai oliko se pelkkä muotioikku?

2 vastausta

Näin mainostettiin tamperelaisen Suomen Trikoon valmistamia Vision-nailoneita 1950-luvulla. Torniolainen Amar puolestaan lupaili ”Teidänkin askeliinne Pariisin charmia … sillä Amar-sauma pysyy suorassa”.

1900-luvun alkuun asti sukat valmistettiin puuvillasta, villasta ja silkistä. Polvipituiset sukat kiinnitettiin sukkanauhoilla. Kun hameen helmat lyhenivät, sääriin ja sukkiin alettiin kiinnittää enemmän huomiota. Esim. Suomen Trikoon tehtaalle hankittiin ensimmäinen saumasukkakone 1920-luvun alussa. Sillä valmistetut silkkisukat olivat kauniita, mutta eivät oikein kestäneet pesua. Myöhemmin kehitetty rayon oli ohuudestaan huolimatta kestävämpi materiaali.

1930-luvulla Yhdysvalloissa kehiteltiin uusi aivan käänteentekevä synteettinen kuitu, nailon. Se esiteltiin yleisölle ensimmäistä kertaa New Yorkin maailmannäyttelyssä v. 1939. Kaupungin alkukirjainten mukaan kuitu sai nimekseen nylon. Uusi materiaali oli kevyttä ja joustavaa ja siitä voitiin valmistaa entistä ohuempia sukkia. Ensimmäiset nailonsukat tulivat myyntiin 15. toukokuuta v.1940. Kun Yhdysvallat liittyivät toiseen maailmansotaan, nailonkuitu tarvittiin telttoihin ja laskuvarjoihin ja sukkien valmistus tyrehtyi. Se alkoi uudelleen sodan jälkeen.

Euroopassa nailonsukat yleistyivät vasta 1950-luvulla. Nailonsukat olivat aarre, joita varjeltiin ja hoidettiin. Mm. suomalaisissa kemikaliokaupoissa nailoneita silmukoitiin, jos sukan silmä oli päässyt juoksemaan.

1950-luvun sukat oli muotoiltu säären koon mukaan. Sauma oli sukassa tarpeen ensiksikin siksi, että se tarvittiin pitämään sukka kasassa. Tuonaikaiset kuidut eivät venyneet, joten saumoja tarvittiin myös antamaan sukalle oikea muoto. Ilman saumoja sukat olivat muodottomia putkia, jotka istuivat huonosti. Nykyisissä saumasukissa saumojen merkitys on enemmän koristeellinen.

Sukan saumat yhdistettiin 1950-luvulla hyvään pukeutumiseen. Vaikka saumattomat sukat oli jo keksitty 50-luvulla, ne yleistyivät hitaasti. Ne istuivat huonosti. Ja puuttuva sauma liitettiin sitä paitsi paljaisiin sääriin, joita pidettiin tyylittöminä ja arkipäiväisinä. Jos ei ollut rahaa saumasukkiin, piirrettiin saumat kynällä säärten takaosiin.

Lähteet:

Utrio, Kaari: Bella Donna : Kaunis nainen kautta aikojen. Tammi, 2001.

Seppovaara, Juhani: Muistojen markkinoilla : Sinivalkoisen arjen klassikot. Otava, 2004.

http://www.sunpoint.net/~legs/nostalgiaa/2006/nostalgiaa2006.htm

http://www.tampere.fi/ekstrat/vapriikki/tekstiilejatampereelta/sukat.html

http://www.funkytights.co.uk/seamed-tights.php

http://www.oldnylons.com/history_of_nylon.htm

Kommentit (0)
22.06.201710:56
18340
113

Eikös saumojen myös sanottu vaikuttavan "hoikentavasti" sääriin? Siksi niitten piti olla suorassa.

Kommentit (0)

Vastauksesi