Ennen vanhaan mestarit ja kisällit olivat arvostettua väkeä.

Ennen vanhaan mestarit ja kisällit olivat arvostettua väkeä.

Ennen vanhaan mestarit ja kisällit olivat arvostettua väkeä. Arvonimi ansaittiin osaamisella ja vuosien laadukkaalla työllä. Mikä mahtaa olla käsityöammattien arvostus tänä päivänä? Olen kiinnostuneena etsinyt tietoa mestaritutkinnoista, ja jotain tietoa netistä löytänytkin. Suomessa toimii Mestarikiltaneuvosto ja sen alla useampia alueellisia Mestarikiltoja. Mestarikiltaneuvosto myöntää erikoisammattitutkinnon suorittaneelle Mestarin arvonimen. Meneeköhän näin? Mikä mahtaa olla mestaritutkinnon englanninkielinen nimi? Mestarihan on englanniksi Master, mutta se on akateemisella puolella maisterien käytössä. Kuinka paljon mestareita valmistuu vuosittain? Olen joskus lukenut jutun vaatturimestari Arman Alizadista. Jutussa kerrottiin, että Alizad valmistui yhtenä kaikkien aikojen nuorimmista mestareista, ja että 90-luvulla olisi valmistunut vain yksi vaatturimestari hänen lisäkseen. Kuinka monen alan mestareita Suomessa on, ja paljonko mestareita on yhteensä?

Vastaus
30.05.201011:50
20829
85

Käsityöammattien arvostus ei liene yhtä korkealla kuin satoja vuosia sitten, mutta ilmeisesti sen arvostus on kuitenkin nousussa, mikä näkyy Mestarikiltaneuvoston perustamisestakin vuonna 1996. Monilla käsityöaloilla myös palkat ovat saattaneet parantua suhteessa teoreettisempaa koulutusta vaativiin ammatteihin. Jotkut katoamassa olleet käsityöammatit ovat saattaneet jopa virkistyä, kuten perinteiset sepät, joiden tekemiin perinteisiin taottuihin esineisiin on syntynyt uutta kiinnostusta.

Englanniksi käsityömestarista voidaan käyttää ainakin termiä ”master craftsman”, ja toimiipa Britanniassa The Guild of Master Craftsmen -niminen järjestökin, jonka sivut löytyvät osoitteesta http://www.guildmc.com/consumer/. Mestarikiltaneuvoston sivuilla tosin ei kerrottu, mitä termejä he mahdollisesti käyttävät englanniksi. Jos haluat kysyä asiasta tarkemmin, Mestarikiltaneuvoston yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.yrittajat.fi/fi-FI/mestarikiltaneuvosto/yhteystiedot/.

Mestarin ja kisällin tutkinnot on listattu osoitteessa http://www.yrittajat.fi/fi-FI/mestarivaliokunta/tutkinnot/. Erilaisia mestarintutkintoja on näyttäisi olevan reilut 100. Jäsenet kuuluvat tosiaan Mestarikiltaneuvoston jäsenkiltoihin, ja esimerkiksi Helsingin Mestarikillan sivuilla kerrotaan jäseniä olevan noin 100 ja 29 eri alalta. Jäsenkiltoja on yhteensä 16. Tarkemmasta kokonaisjäsenmäärästä ei löytynyt tietoja eikä siitä, paljonko heitä liittyy jäsenkiltoihin vuosittain. Arvatenkin jäseniä on vain pieni osa ammatti- tai erikoisammattitutkintojen suorittajista.

Kommentit (0)

Vastauksesi