Energiaystävällisin liesi?

Energiaystävällisin liesi?

Minkä tyyppinen sähköliesi on sähkönkulutukseltaan edullisin, kilowattituntia esim. 2 litraa perunankeittovettä: induktioliesi, keraaminen liesitaso vai erilliset teräslevyt? Oikeankokoinen kattila, puhdas pohja, puhdas liesi.

Vastaus

Helsingin Energia ylläpitää Kampia Energiakeskusta, joka neuvoo monissa sähköön ja energiansäästöön liittyvissä kysymyksissä. Heidän energianeuvojansa vastasi vuonna 2011 lieden energiatehokkuutta koskevaan kysymykseen näin:

"Energiamerkintä liesissä koskee vain uunia. Suomen markkinoilla olevissa liesissä on A-ja B-energialuokan uuneja. Suurin osa (n. 80%) lieden sähkönkulutuksesta on kuitenkin keittotason kulutusta. Energiatehokkain ja nopein vaihtoehto on magneettisen keittoastian pohjan vaativa induktiokeittotaso. Se säästää energiaa TTS-Tutkimuksen mittausten mukaan 35% valurautalevyihin ja 20% keraamiseen keittotasoon verrattuna. 

On hyvä muistaa, että viimekädessä käyttäjä ratkaisee omalla toiminnallaan laitteensa energiatehokkuuden. Lieden energiataloudellinen käyttäjä valmistaa uunissa kerralla enemmän, sillä uunin kuumennus 200 asteeseen vie lähes yhtä paljon energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen tunnin ajan. Järkevää on myös hyödyntää esilämmitys ja jälkilämpö sekä mahdollinen kiertoilmatoiminto. Keittotasolla kannattaa käyttää paksu-ja puhdaspohjaisia keittoastioita ja kantta. "

Jos kaipaat lisätietoja, sinun kannattaa kääntyä itse energianeuvojan puoleen. Hyviä vinkkejä saat myös Helsingin Energian energiansäästöppaista.

Kommentit (0)

Vastauksesi