En vieläkään ymmärrä, mitä on ironia ja mitä on sarkasmi.

En vieläkään ymmärrä, mitä on ironia ja mitä on sarkasmi.

En vieläkään ymmärrä, mitä on ironia ja mitä on sarkasmi. Sanakirjoissa ynnä muissa sanotaan, että ironia on epäsuoraa/salaivaa. Siitä voisi ymmärtää, että kun joku on huno esimerkiksi luistelemaan ja sanoo, että "Minähän olen todella hyvä luistelemaan" (tietäen, että muutkin tietää, ettei niin ole) niin hän olisi silloin ironinen.
Mutta yleensä tuollaisesta ihmisestä sanotaan että hän olisi sarkastinen. Sanakirjojen mukaan taas sarkasmi on purevaa ivaa. Siitä voisi ajatella, että jos joku lentopelkoinen ensimmäistä kertaa vihdoinkin uskaltaa nousta lentokoneeseen kone räsähtääkin alas, se olisi sarkastista, mutta tuollaisesta sanotaan yleensä, että se on ironista.... onko ne siis mennyt puhekielessä sekaisin vai häh....? Selventäisitkö oikein esimerkein tuota mulle?

Vastaus

Kysymyksesi on varsin mielenkiintoinen. Mielestäni olet ymmärtänyt sanaselitykset suunnilleen oikein. Puhekielessä ironinen ja sarkastinen tuntuvat menevän sekaisin, ja ironiaa ja sarkasmia käytetään lähes synonyymeina. Itse huomaan käyttäväni sarkastinen-termiä kuvaamaan itseironiaa (käyttämäsi esimerkki luistelusta). Toisaalta taas esimerkkisi lentokoneonnettomuudesta on minusta ironinen. Sarkasmi on purevaa ivaa (iva = ylimielinen pilkanteko, jonkin naurettavaksi tai halveksittavaksi tekeminen) joten sitä voinee pitää voimakkaampana ilmaisuna.

WSOY:n Web-facta määrittelee ironian seuraavasti: ( Sarkasmi puolestaan määritellään: (

Katso myös igs-arkisto samoilla termeillä.

Kommentit (0)

Vastauksesi