En osaa päättää mikä minusta tulee aikuisena.

En osaa päättää mikä minusta tulee aikuisena.

Hei! En osaa päättää mikä minusta tulee aikuisena. Olen sellainen tyypillinen hikari, eli kaikki numerot paitsi liikunta, kässä ja kuvis on ysiä ja kymppiä. Kiinnostukseni kohteet vaihtelevat usein eli mikään tietty ala ei kiinnosta minua. Mihin minun kannattaisi ottaa yhteyttä tai osaisitteko suositella jotakin ammattia. Haluaisin kuitenkin jollakin tavalla hyödyntää älykkyyden lahjaani, keskiarvoni oli viimeksi 9,28.

Vastaus

Hei! Koulutukseen liittyvät kysymykset ovat erittäin kiinnostavia. Koulussa ja erityisesti lukiossa on vielä aikaa miettiä, mikä ammatti tai ala sopisi. Ja toki voi ensin opiskella yhden ammatin ja olla töissä ja myöhemmin toisen. Nykyajan työelämässä se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus; erilaista lisä- ja täydennyskoulutusta tarvitaan alalla kuin alalla, tai jopa uuden ammatin opiskelua syystä tai toisesta. Yhden tutkinnon suorittaminen ei sulje pois toista: voit suorittaa sekä ammtillisen tutkinnon että korkeakoulututkinnon.

Monet yliopiston oppiaineet ovat sellaisia, että ne eivät varsinaisesti valmista muuhun kuin tutkijan ammattiin.Sen sijaan niistä saa taitoja, tietoja ja valmiuksia, joita voi käyttää erilaisissa asiantuntijatehtävissä, kuten vaikkapa suunnittelijan, kouluttajan, toimittajan jne. Myös erilaiset tutkimuslaitokset, yritykset, arkistot, kirjastot, museot, oppilaitokset jne. työllistävät yliopistoista valmistuneita. Yliopistossa on joitakin koulutuslinjoja, jotka valmistavat ammattiin, kuten aineenopettajan (kielet, äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka jne) ja luokanopettajan opinnot, logopedin ja psykologin, kielenkääntäjän koulutus, hammaslääketieteen ja lääketieteen koulutusohjelmat.

Humanisistit työelämässä:
http://www.ammattinetti.fi/web/guest/artikkelit

Tulevaisuuden työt:
http://www.ammattinetti.fi/web/guest/tyot

Varsinaista ammattia tai edes alaa on vaikea suositella sinua tuntematta ja tapaamatta. Kannattaa ottaa yhteyttä työvoimatoimiston ammatinvalinnanohjaajiin, kun seuraavan koulutuspaikan haku on ajankohtaista. Ja kouluissahan on myös opot, jotka auttavat. Työvoimatoimistoissa tehdään myös muutaman tunnin mittaisia ammatinvalintatestejä, jotka antavat kuvan henkilön osaamisesta ja kiinnostuksen kohteista. Ammatinvalintatestejä (lyhyempiä) voi myös itse tehdä netissä työvoimatoimiston sivuilla.)Työvoimatoimistoissa (ja usein myös opon työhuoneessa) voi myös selailla ammatinvalintaoppaita, joissa kerrotaan eri ammateista ja niihin johtavista koulutuksista.

Urasuunnittelu:
http://www.mol.fi/avo/urasuunnittelu/

Ammattinetti, tietoa eri ammateista ja koulutuksista:
http://www.ammattinetti.fi/web/guest/etusivu;jsessionid=AF5B536492A47874...

Opiskelualaa valitessa kannattaa valita sellainen ala, josta on oikeasti kiinnostunut. Hyvä palkka ja varma työpaikka ei ehkä ole paras valintakriteeri, jos alasta ei ole yhtään kiinnostunut tai ei sovellu siihen. Kaikki ihmiset eivät esimerkiksi sovellu hoitoalalle joko psyykkisten tai fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi, ei vaikka työpaikkoja olisikin paljon tarjolla.

Voit myös miettiä, millaisista asioista pidät ja mistä et pidä. Tee lista. Tai millaista työtä voisit kuvitella tekeväsi ja mitä et haluaisi tehdä missään nimessä? Oletko kiinnostunut esimerkiksi matematiikasta tai kielistä? Oletko kiinnostunut ihmisistä? Taiteesta? Käsillä tekemisestä? Koneista ja laitteista? Jne.

Ammattikorkeakoulut antavat koulutusta monilla eri aloilla, lähinnä alemman korkeakoulututkinnon, mutta myös ylempiä amk-tutkintoja on. AMK:sta voi valmistua esimerkiksi liiketalouden tehtäviin tradenomin koulutusohjelmasta, rakennusmestariksi jne.

http://www.metropolia.fi/koulutusohjelmat/

Ammatillinen koulutus antaa parin vuoden koulutuksella ammattipätevyyden vaikkapa ravintolakokiksi, muusikoksi, ICT-asentajaksi jne.

Ammatilliset oppilaitokset Helsingissä:
http://www.hel.fi/hki/opev/fi/Ammatillinen+koulutus/Oppilaitokset

Kesätöistä ja tet-jaksoista voi saada myös vinkkiä siitä, mikä ala olisi kiinnostava tai mitä ei halua tehdä. Lyhyissäkin työpätkissä oppii myös sitä, miten työpaikassa käyttäydytään, miten kohdataan erilaisia ihmisiä, neuvotellaan ja sovitaan asioista jne.

Olet hyvä koulussa, se antaa jo pohjan monenlaisiin opintoihin. Onnea tulevalle opiskelu- ja työuralle!

Verkkolähteet:
Helsingin kaupunki, yliopistot ja korkeakoulut:
http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/Palvelut/Koulutus+ja+opiskelu/Yliopist...

Helsingin yliopisto, tiedekunnat:
http://www.helsinki.fi/lyhyesti/yksikot.html

Työvoimatoimisto:
http://www.mol.fi/mol/fi/03_koulutus_ura/02_ammatinvalinta_urasuunnittel...

Opintoluotsi, koulutustiedon verkkopalvelu:
http://www.opintoluotsi.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi