Elokuvassa Kaasua, komisario Palmu on paljon taiteilija Kurt Kuurnan (Pentti...

Elokuvassa Kaasua, komisario Palmu on paljon taiteilija Kurt Kuurnan (Pentti...

Elokuvassa Kaasua, komisario Palmu on paljon taiteilija Kurt Kuurnan (Pentti Siimes) tekemiä maalauksia. Ovatko nämä elokuvassa esiintyneet maalaukset oikeita ja jos ovat, niin missä ne nykyään ovat?
Onko vielä paljon tallella vanhoissa suomalaisissa elokuvissa olleita lavasteita, tavaroita yms? Onko niitä esillä jossain?

3 vastausta

Taiteilija Kurt Kuurnan maalaukset ovat ihan oikeita maalauksia. Elokuvan taiteilija ei ole mitenkään erityisen menestynyt. Tauluissa on surrealismia ja kubimismia. Leffassa näkyy tauluja mm. hevonen smokissa, rehevä rubensilainen nainen ja neulojen lävistämä luuranko.

Maalaukset pohjautuvat Waltarin romaaneihin ja ne on maalannut Sauli Rantamäki.

Elokuvan Kaasua komisario Palmu! on lavastanut Ensio Suominen. Elokuvassa esiintyvien maalausten ideointi on pistetty usein lavastaja Ensio Suomisen piikkiin, mutta ilmeisesti taulut ovat täysin Sauli Rantamäen käsialaa. Elokuva perustuu Mika Waltarin kirjaan Kuka murhasi rouva Skrofin. Kirja on vuodelta 1939 ja Matti Kassila ohjasi siitä elokuvan vuonna 1961. Nuo elokuvassa esiintyvät maalaukset ovat maalattu juuri sen mukaan, kuten Waltari on ne kirjaan kuvaillut.

Elokuva on edesmenneen Fennada-filmin tuotantoa. (Nykyäänhän on myös olemassa Fennada-filmi.) Fennadan lavasteita ja rekvisiittaa ajautui Ylelle ja voi olla, että Ylen kammioista vielä jotain Palmu-rekvisiittaa löytyy. 80-luvun alussa järjestettiin Kulosaaressa julkinen huutokauppa, jossa myytiin mm. Palmu-elokuvien taustafondeja kuten ikkunasta näkyvä tuomiokirkko.

Noiden maalausten kohtalo on hämärän peitossa. Toimittaja Jussi Karjalainen on kirjoittamassa kirjaa Palmu-elokuvista ja siinä kirjassaan hän aikoo valottaa myös noiden maalausten vaiheita. Jäämme odottelemaan sitä.

Vanhojen suomalaisten elokuvien lavasteet ja tavarat ovat varmaan osittain kadonneet jo maailman tuuliin. Suomen filmiteollisuudella oli Liisankadulla aikanaan isot studiot. Yhtiö meni nurin 60-luvulla, jolloin yhtiön tuotanto ja tavarat siirtyivät Ylen omistukseen. Näin kävi siis myös Fennada-filmille.

Soittelin parille lavastajalle ja kyselin elokuvan tekemisestä. Nuo lavasteet tehdään yleensä juuri sitä kyseistä elokuvaa varten ja sen jälkeen noista tavaroista hankkiudutaan eroon. Suomesta puuttuu vielä varsinainen elokuva-alan museo. Suomen elokuva-arkistolla eli nykyisellä Kavalla, siis kansallisella audiovisuaalisella arkistolla on Vanhalla talvitiellä Sörnäisissä ollut varastonäyttely, mutta tällä hetkellä paikka ei ole auki.

Elokuvaan liittyvissä kysymyksissä voi mennä asioimaan Kavan kirjastoon Punavuoressa. Osoite on Pursimiehenkatu 29-31 A.

http://www.kava.fi/
http://www.ses.fi/

Kommentit (1)
Vastauksessa v. 2009 mainittua Jussi Karjalaisen Palmu-kirjaa odotellaan yhä, kustantajan... Vastauksessa v. 2009 mainittua Jussi Karjalaisen Palmu-kirjaa odotellaan yhä, kustantajan mukaan vuoden 2019 joulukuuhun asti. Tällä välin on ilmestynyt "Komisario Palmun jäljillä" (Järvelä & Vallittu, 2014). Siinäkin todetaan: "Maalausten kohtalosta ei ole tietoa."
4.1.2019 10:45 Sten Borg 21498
08.07.202118:50
5
5

Hevonen smokissa -taulu oli sukulaisellani mökin seinällä ja kun kysyin sen kohtalosta, hän muisteli lahjoittaneensa taulun purjehdusseura HSK:n silloiselle kommodorille. Tästä on varmaan jo n. 20 v aikaa.

Kommentit (0)
19.11.202114:33
2
2

Maalaus, jossa rehevä nainen makaa paistinpannulla, on olemassa ja tallessa yksityistaloudessa.

Kommentit (0)

Vastauksesi