Elinsiirto vaatii tietääkseni yleensä onnistuakseen elinikäisen lääkityksen...

Elinsiirto vaatii tietääkseni yleensä onnistuakseen elinikäisen lääkityksen...

Elinsiirto vaatii tietääkseni yleensä onnistuakseen elinikäisen lääkityksen estämään elimistön torjuntareaktion. Miksi verensiirto tekee tästä poikkeuksen?
Rikollisia tunnistetaan veripisaran dna:n perusteella, entä jos he saisivat syystä taikka toisesta lisäverta ennen rötöksiään, kauanko veri on siirron jälkeen "sekaisin"?

Vastaus

Pahoittelemme vastauksen viipymistä. Kysyimme asiaa Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta, josta kerrottiin seuraavaa:

Elinsiirrolla tarkoitetaan yleensä kiinteän elimen kuten munuaisen-, maksan- tai sydämensiirtoa. Siirron jälkeen elimien tulisi toimia vuosien ja jopa vuosikymmenien ajan. Siirretyn elimen toiminnan säilymiselle keskeistä on elimistön hylkimisreaktion torjuminen, mikä vaatii säännöllistä ja jatkuvaa hyljinnän estävää lääkitystä. Verensiirrolla tarkoitetaan yleensä punasolujen tai trombosyyttien eli verihiutaleiden siirtämistä potilaan verenkiertoon. Siirrot tehdään veriryhmäsopivuuden mukaan. Siirretyt punasolut säilyvät elimistössä yleensä vain muutaman viikon ja korvaantuvat elimistön tuottamilla uusilla punasoluilla. Siirretyt trombosyytit kestävät verenkierrossa vain muutaman päivän. Verensiirroissa on siis kyse elinsiirtoon verrattuna hyvin erilaisesta toimenpiteestä eikä hyljinnän estoa tarvita.

Dna:ta voidaan puhdistaa veren valkosoluista. Siirrettävissä punasolu- tai trombosyyttivalmisteissa on valkosoluja häviävän pieniä määriä eivätkä ne vaikuta dna-tutkimuksiin. Potilaan omasta veriryhmästä poikkeavat punasolut (esim. A-veriryhmän potilaalle siirretyt 0-veriryhmän solut) voidaan tunnistaa verenkierrosta joidenkin päivien tai viikkojen ajan riippuen siirrettyjen punasolujen määrästä.

Suomen Punainen Risti / Veripalvelu
http://www.veripalvelu.fi/www/wwwroot

Jos poliisi löytää rikospaikalta sellaisen henkilön dna:ta, jolle on äsken tehty verensiirto, voiko väärä ihminen joutua syytteeseen dna-testin perusteella? Tieteen kuvalehden vastaus kysymykseen:
http://www.illvet.se/polopoly.jsp?d=195&a=1219&id=1148_7

Lisätietoja elinsiirrosta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Elinsiirto

Kommentit (0)

Vastauksesi