Eläkejärjestelmä

Eläkejärjestelmä

Hei, En ymmärrä medioissa aika ajoin esiintyvää ”eläkepommia” ja sen kauhistelua. Ymmärtääkseni jokaiselta suomalaiselta, joka käy normaalissa päivän valoa kestävässä palkkatyössä, otetaan pieni siivu palkasta tulevaa eläkettä varten. Eikö jokainen palkkaa saava henkilö maksa itse oman tulevan eläkkeensä? Kiitos vastauksesta!

2 vastausta

Pääasiassa nykyiset työssäkäyvät maksavat eläkkeellä olevien eläkkeet. Aikanaan seuraava sukupolvi taas maksaa nyt työssä olevien eläkkeet. Sukupolvien koot vaihtelevat ja kokoeroja tasataan rahastoimalla eläkemaksuja. Työssäkäynti ja eläkkeiden rahastointi varmistavat, että eläkkeitä voidaan maksaa myös tulevaisuudessa. Maksettavista eläkkeistä osa tulee jo nyt rahastoista, ja tämä osuus suurenee kun väestö vanhenee.

Kommentit (0)
31.10.201912:57
82686
14

Tätä voi ajatella/ymmärtää siten, että kun eläkejärjestelmä aikoinaan luotiin (yleinen työeläkelaki 1962), niin ensimmäisillä saajilla ei tietenkään ollut ennalta säästettyä pottia, vaan työssaolijat maksoivat heidän eläkkeensä ja vastaavasti heidän maksuistaan ei sitten jäänyt paljoakaan jäljelle "omaan pottiin", vaan aikoinaan taas he saivat eläkkeensä pääosin työssäkäyviltä. Ja samaa jatketaan maailman tappiin.

Tällä hetkellä 5/6 osaa työssäkäyvien eläkemaksuista menee nykyisiin eläkkeisiin ja 1/6 rahastoidaan tulevaisuuden varalle.

Kommentit (0)

Vastauksesi