Elääkö puuma myös Väli-Amerikassa?

Elääkö puuma myös Väli-Amerikassa?

Voiko se olla myös kokonaan musta kissapeto?

Vastaus

Väli-Amerikka maantieteellisenä alueena käsittää Meksikon, Keski-Amerikan (mm. Guatemala, Honduras, Nicaragua) ja Länsi-Intian saariston (mm. Haiti, Jamaika, Kuuba). Puuman levinneisyys näyttäisi ulottuvan muihin Väli-Amerikan osiin paitsi Länsi-Intian saaristoon.

Puuma (Puma concolor) on väritykseltään perinteisesti vaalea, turkki voi vaihdella harmaasta punertavan ruskeaan. Puuma ei ole täysin musta. Voi olla, että tässä monesti sekoitetaan eri kissaeläimet ja niiden nimitykset ja siten mahdolliset ulkomuodot keskenään. Ensinnäkin Pohjois-Amerikassa puumalla on lukuisia eri nimityksiä – jopa yli 40! Myös meillä samaa eläintä kutsutaan esim. puumaksi, vuoristoleijonaksi ja amerikanleijonaksi.

Pohjois-Amerikassa puumaa voidaan kutsua myös pantteriksi. Pantteri on kuitenkin leopardi (Panthera pardus). Musta pantteri on siis todellisuudessa leopardi.

Erään lähdesivuston mukaan ”musta pantteri” on kattotermi kaikille kissaeläimille, joiden turkki on musta geenimutaation takia. Kyse on silloin melanismista. Pohjois-Amerikassa ei kuitenkaan ole koskaan tavattu melanismin takia mustaturkkista puumaa.

Kommentit (1)
Musta kissaeläin Väli-Amerikassa (ja Meksikosta Argentiinaan) on Jaguaari, myös keltaru... Musta kissaeläin Väli-Amerikassa (ja Meksikosta Argentiinaan) on Jaguaari, myös keltaruskea mustin täplin. https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaguaari
8.2.2019 20:41 Köpi K 68156

Vastauksesi