Eikö ostoskeskus voisi olla lyhyempi ja nasevampi vain OSTOKESKUS.

Eikö ostoskeskus voisi olla lyhyempi ja nasevampi vain OSTOKESKUS.

Eikö ostoskeskus voisi olla lyhyempi ja nasevampi vain OSTOKESKUS. Nyt kun viime aikoina ollaan jo päästy aika hyvin eroon sellaisesta tyhjästä sanasta kuin KUULE .Niin koska pääsemme eroon tämän ajan tyhjästä sanonnasta ITSEASIASSA. Miksi päivittäin saamme urheilusivuilta lukea kuinka se tai se henkilö KATKAISI jalkansa tai kätensä aivn kuin tahallisesti. Miksi urheiluselostaja selostaessaan juoksukilpailua toitottaa kuinka se tai se juoksija TUNTUU menevän niin ja niin. Miksi radiokuuntelija joka lähettää tutuilleen terveisiä sanoo LÄHETTÄISIN miksi hän ei LÄHETÄ.

Vastaus

1. Voisi. Kielitoimiston sanakirja hyväksyy molemmat muodot. Jos pidät ostokeskusta parempana sanana, voit huoletta käyttää sitä.
2. Mahdotonta sanoa, koska tulevaisuutta ei voi kovin tarkasti ennustaa myöskään kielen ja kielenkäytön osalta. Voi olla, että kyseisestä ilmauksesta päästään vasta sitten, jos ja kun suomen kieli aikanaan katoaa. Itse asiassa kyseessä ei kuitenkaan ole yhdyssana.
3. Ehkäpä urheilusivuilla ei ole tarpeen noudattaa kovin muodollista kielinormia tai ylevää kirjoitustyyliä. Puhekielessähän kuvaamasi kaltaiset ilmaukset ovat olleet käytössä iät ja ajat; transitiiviverbejä käytetään varsin vapaasti myös kuvaamaan toimintoja, jotka eivät ole aktiivisia tai ainakaan intentionaalisia. Keittojuureksia pilkkoessani minäkin leikkasin haavan sormeeni, vaikka yritinkin vain pienennellä kasviksia. Onneksi en sentään katkaissut sormeani.
4. Urheiluselostaja todennäköisesti pyrkii ilmaisemaan, että tapahtumista syntyy hänelle tietty vaikutelma, vaikka hän ei voikaan olla varma, onko vaikutelma oikea. Samankaltaisessa merkityksessä hän voisi myös käyttää sanoja "näyttää" tai "vaikuttaa". Toisaalta voi tietysti olla, että selostaja kokee asiat niin voimakkaasti ja henkilökohtaisesti, että hän suorastaan tuntee luissaan, miten juoksija pinkoo eteenpäin.
5. Konditionaalin käytöllä kuvaamassasi tilanteessa puhuja pyrkinee lisäämään esitykseensä kohteliasta sävyä. Sanoisin, että hän saattaa siinä jopa onnistua.

Varman vastauksen siihen, miksi kukin puhuja tai kirjoittaja kussakin tilanteessa valitsee käyttämänsä ilmaukset, pystyy antamaan vain kyseinen henkilö itse - tai sitten ei ehkä hänkään. Tuskinpa kukaan nimittäin valitsee jokaista ilmaustaan täysin tietoisesti.

Jos haluat toimia kielipoliisina, siis pikemminkin vaikuttaa lähimmäistesi kielenkäyttöön kuin kysyä syitä siihen, niin kannattaa ehkä valita jokin sellainen foorumi, jonka lukijakunta on vielä laajempi kuin iGS:n. Tosin epäilen, että kovin paljon ei kukaan pysty muiden puhe- tai kirjoitustapaa muuttamaan. Meidän itse kunkin on vain yritettävä hyväksyä se, että muut eivät aina käytä kieltä täsmälleen sillä tavoin kuin me tahtoisimme.

Kommentit (0)

Vastauksesi