Eikö muilta kielletty lukemista1960 luvulla?

Eikö muilta kielletty lukemista1960 luvulla?

Täällä joku kyseli miks pelien pelaamista rajoitetaan mutta lukemista ei. Eikö teissä kirjaston ihmisissä tai muissa vastaajissa ole sellaisia, joilta vanhemmat olisi lukemista rajoitettaneet lapsena/nuorena?
Esim vain viikonloppuna tai lomilla sai lukea muita kuin koulukirjoja. Ja osittain ihan samoilla perusteilla kuin nyt halutaan rajoittaa pelaamista. Onneksi silloisen asuinpaikkani kirjastossa oli mukavia "tätejä" jotka estivät sopivia kirjoja lapselle. Tosin hekin rajasivat mitä sai lainata - ei ollut asiaa aikuisten puolelle lapsena ihan niinkuin nykyään on ikärajat peleissä.
Kaikista rajoituksista huolimatta tai ehkä sen takia luen nyt joka päivä kirjoja.

2 vastausta
25.05.201817:36
4031
53

En ainakaan muista, että omaa tai kaverieni lukemisia olisi lapsuudessa mitenkään muuten rajoitettu, kuin että joskus iltayhdeksän aikoihin piti sammuttaa valot ruveta nukkumaan.

Kommentit (0)
27.05.201823:11
20393
42

Ei meilläkään kielletty 50- tai 60-luvulla lukemisia. Tosin meitäkin piti välillä patistaa nukkumaan. Mutta rahaa ja mahdollisuuksia ei juuri muihin huvituksiin ollutkaan. Yksi kaveri oli salaa lukenut Juhannustanssit (14 v) ja toisen äiti sai hepulin kun lapsi oli lukenut saman teoksen. Tai ainakin yrittänyt, eivät ilenneet koskaan puhua siitä, eikä meitä taas kiinnostanut edes kysyä. Meillä oli niin paljon muuta lukemista. Kirjastot olivat hyvin käytössä, ja sukulaiset tiesivät tuoda aina lahjaksi kirjoja, jos oli varaa.

Nuorin siskoni asui perheteknisistä syistä tädin luona, eikä voinut juurikaan lukea, kun humalainen setä rähjäsi kotona tai piti auttaa tätiä töissä. Ei kielletty lukemasta mutta ei ollut aikaa tai rauhaa. Nyt aikuisena kuluttaa sitten kirjoja siitäkin edestä.

Merkittävää oli, että meillä tai eniten lukevilla kavereilla ei ollut kotona televisiota.

Kommentit (0)

Vastauksesi