Eikö maataloustukien saajille ole mitään kontrollia?

Eikö maataloustukien saajille ole mitään kontrollia?

Tuntemani viljelijä jättää joka ikinen syksy kaikki viljat peltoihinsa, vaikka nostaa huimia summia maataloustukia. Eikö sitä tosiaan valvota mitenkään, että maanviljelijät myös viljelevät?

4 vastausta
23.06.201514:54
2413
82

Kyllä on kontrolli. Kysyjän kertoma tapaus ei voi pitää sellaisenaan paikkaansa. Sato on pakko edes yrittää korjata. Onnistuuko se esim. epäsuotuisten sääolojen takia on sitten eri juttu. Onko varma, että kyseessä ei ole esim. viherkesanto. Siihen on olemassa eri versioita, joista osa pitää, osan voi ja osaa ei saa niittää/korjata.

"Huima summa" on todennäköisesti se mitä määräysten ja lakien mukaan korkeintaan maksetaan.

Pitää muistaa myös se, että viljelijäksi saa kuka tahansa ryhtyä. Tarvittavat luvat ja hakemukset vaan täyteen ja pankista sopiva summa lainaa investointeihin ja sitten vaan tuilla elämään.

Kommentit (0)
30.06.201510:05
5067
65

Hesarin jutun perusteella maanviljelijät näyttäisivät ainakin kovasti pelkäävän, että valvontaa on.

 

Kommentit (0)
22.06.201508:59
78092
64

Vuosittain tarkastetaan 5% tukia saavista tiloista. Lisäksi on tiettyjä ehtoja, esim kylvöt pitää olla tehtynä kesäkuun loppuun mennessä, vaikka pelto muistuttaisi enemmän järveä kuin maata, kuten tänä vuonna monilla paikoilla. Osin valvontaa suoritetaan myös satelliittikuvista, käymättä paikanpäällä.

Tukien saajien ja määrien julkisuus on ollut huononlaista, edes pyynnöstä tietoja ei ole rekistereistä annettu (lähde 3). Hyvä että sinä olet saanut "huimat summat" tietoosi.

Eli luulenpa, että tuntemasi viljelijä noudattaa kyllä sääntöjä, mutta säännöt eivät esimerkiksi vaadi viljan korjuuta, vain kylvön. Tämä siksi, että tuet ovat olemassa esim sen vuoksi että pidetään yllä viljelykykyä ja peltoja siltä varalta, että viljaa ei ostamalla saada. Tällä hetkellä ostamalla ulkomailta saadaan halvemmalla kuin korjaamalla omista maista. Jopa kesannolle jätetystä pellosta voi saada korvausta.

 

 

Kommentit (0)
27.06.201523:51
648
59

"Tukien saajien ja määrien julkisuus on ollut huononlaista, edes pyynnöstä tietoja ei ole rekistereistä annettu (lähde 3). Hyvä että sinä olet saanut "huimat summat" tietoosi."

Juuri keväällä oli ainakin meidän paikallislehdessä lista maataloustukien saajista ja kuinka paljon heistä kukin sai maataloustukia. Ja oli muuten ainakin meikäläisen silmissä valtavat summat! 

Kommentit (0)

Vastauksesi