Eikö itku eritä stressihormonia, kun ihminen itkee, vai mikä on sen...

Eikö itku eritä stressihormonia, kun ihminen itkee, vai mikä on sen...

Eikö itku eritä stressihormonia, kun ihminen itkee, vai mikä on sen tarkoitus? Mielestäni ihminen vapautuu kun itkee.

Vastaus

Hei!

Itku on tunneperäinen ilmaus kuten hymy tai haukotus. Itkeä voi monesta syystä: niin surusta, ilosta kuin turhautumisesta. Itkun aiheuttaa usein kokonainen tunnekimppu, jota ei sillä hetkellä osata eritellä. Itku on yleensä merkki siitä, että ihminen haluaisi muuttaa tilannetta. Syvästi masentunut, toivonsa menettänyt ihminen ei enää jaksa itkeä. Itku voi toki olla myös tahdonalainen reaktio.

Itkua on tutkittu enemmän vasta viime vuosina. Tuoreimpien tutkimusten mukaan itku tekee hyvää ja voi vapauttaa, kuten arvelitkin. Itkulla on paitsi fyysisiä ja psyykkisiä myös sosiaalisia vaikutuksia.

Viimeaikaisten tutkimusten valossa ihmiset itkevät nimenomaan tunnekuohun jälkeen eivätkä sen huipulla. Itkemistä kontrolloi parasympaattinen hermosto. Itkemällä keskushermosto yrittää palauttaa itsensä lepotilaan.

Itku on raskas fyysinen ponnistus, joka nostaa sykettä ja jännittää lihaksiston. Siksi itkun päätyttyä ja rasituksen lauettua olo voi olla rentoutunut.

Itku on luottamuksen osoitus, sillä kenen tahansa edessä ei mennä itkemään. Ihmislapsi luo ensimmäisen siteensä juuri itkun kautta.

Itkuun suhtaudutaan eri tavoin eri kulttuureissa. Esimerkiksi japanilaiset itkevät kuolleitaan harvemmin kuin länsimaalaiset. Eurooppalaisten suhde kyyneliin on muuttunut aiemmasta. Itku oli muutama sata vuotta sitten julkisempaa ja tavallisempaa. Vielä keskiajalla tunteet ja kyyneleet näytettiin huomattavasti avoimemmin kuin nykyisin.

Kyynelissä on eroja. Tunneperäiset kyyneleet sisältävät äidinmaidossa olevaa prolaktiini-hormonia sekä vähentävät mineraalien kuten kaliumin ja mangaanin tuotantoa elimistössä. Tunneperäiset kyyneleet ovatkin koostumukseltaan erilaisia kuin vaikkapa sipulin aiheuttaman ärsytyksen tuottamat tai harkiten vuodatetut kyyneleet.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Itkeminen
http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Itku+on+hyv%C3%A4%C3%A4+vuodatusta/H...
http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Kyynelneste+suojaa+ja+hoitaa/HS20060...
http://www.helsinki.fi/lehdet/yolehti/1998_11B/itku.html
http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=112
http://fi.wikipedia.org/wiki/Parasympaattinen_hermosto
http://www.esaimaa.fi/Teema---Sunnuntai/2009/06/07/Voi+itku!/20091719478...
http://jutta.blogit.kauppalehti.fi/blog/6156#commentform

Katso myös aiemmat itku-aiheiset vastauksemme:
http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx

Kommentit (0)

Vastauksesi