Ei paljon rektannut scrubuja?

Ei paljon rektannut scrubuja?

Jos sanotaan, että joku ei paljon rektannut scrubuja, niin mitä se tarkoittaa? Tiedän kyllä, että scrubu tarkoittaa huonoa, mutta mitä ihmettä on rektaaminen? En löytänyt sille selitystä.

Vastaus

Tätä samaa aihetta on käsitelty useammallakin keskustelupalstalla. Taustaksi voi todeta, että Urbaani sanakirjan mukaan adjektiivi skrubunen tarkoittaa "rähjäistä, kolhiintunutta, jo parhaat päivät nähnyttä." Wikisanakirja antaa sanalle skrubunen merkityksen "huono, surkea" ja sanalle skrubu "kuoppa, naarmu, ruhje." Tämän vastauksen kirjoittaja on usein kuullut käytettävän ja itsekin käyttänyt sanaa skrubu merkityksessä naarmu tai kolhu: " Ei tullu skrubui."

Verbiä rektata oli hankalampi selvittää. Suomi24:n keskustelupalstalla ehdotettiin sen tulevan englannin sanasta rectify, "korjata, oikaista." Samaisella keskustelupalstalla annetaan linkki vuonna 1998 esitetyn Onnenpyörä -tv-visailun YouTube -videoon, jota kommentoivasta viestiketjusta löytyy seuraava toteamus: "janne ei paljoo rektannu noita scrubuja." Kommentoija ilmeisesti tarkoittaa, että ohjelman juontaja Janne Porkka ei olisi oikonut virheitä tms. Niinpä voisi hyvin kuvitella, että ilmaus ei paljon rektanut skrubuja tarkoittaisi " ei oikonut virheitä".

On kuitenkin hyvä muistaa, että kieli elää ja muuttuu alati ja tämä pätee erityisesti slangiin. Uusia sanoja ilmaantuu ja katoaa tuon tuostakin ja ne voivat olla lyhytikäisiä ja vain pienten piirien ja alaryhmien käytössä. Siksi välttämättä mitään eksaktia, lukkoon lyötyä merkitystä jollekin sanalla tai ilmaukselle ei välttämättä ole löydettävissä.

Kommentit (0)

Vastauksesi