Ehtoollisviini

Ehtoollisviini

Messuissa nautitaan ehtoollinen, leipä ja viini. Pappi lausuu ehtoolliseen liittyvät sanat ja siunaa sekä leivän viinin. Viini on isomassa astiassa, josta sitä kaadetaan ehtoollispikareihin. Voiko siunattu ehtoollisviini; mikäli sitä jää; kaataa takaisin pulloihin vai pitääkö kaikki siunattu viini nauttia messun päättymisen jälkeen?

Vastaus

Luterilaisen kirkon ehtoollisen jälkeen viini voidaan kaataa takaisin maljasta pulloon ja käyttää tarvittaessa seuraavalla kerralla. Näin usein tehdäänkin. Jos kyse olisi katolisen tai ortodoksisen kirkon ehtoollismessusta, näin ei voitaisi tehdä. Katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa siunattu ehtoollisviini täytyy juoda kaikki. Siksi usein näkeekin, että katolinen pappi juo ylijääneen viinin ja kuivaa ehtoollismaljan. Käytäntöjen erot johtuvat erilaisesta ehtoolliskäsityksestä.

Katolisen ja ortodoksisen kirkon käsityksen mukaan ehtoollisaineet muuttuvat ehdoollisen yhteydessä Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Katoliset puhuvat transsubstantiaatio-opista. Ortodoksit korostavat mysteeriä. Luterilainen kirkko opettaa puolestaan, että Kristus on läsnä ehtoollisessa ja ehtoollisaineissa, mutta mitään muuttumista ei tapahdu. Siksi ehtoollisviini ei ehtoollisen jälkeen ole mitään erityistä viiniä. Se voidaan hyvin laittaa takaisin pullon odottamaan uutta käyttöä. Tai vaikka käyttää muuten vaikka täysin maallisissa yhteyksissä.

Kommentit (0)

Vastauksesi